Vestoppland har mistet 24 politiårsverk på to år: Tre av fem kommuner står uten lokale politiansatte

Ifølge rapporten er det i 85 av de 214 kommunene som fremdeles har lensmannskontor, hvor det er kuttet flere årsverk de siste tre årene.

Ifølge rapporten er det i 85 av de 214 kommunene som fremdeles har lensmannskontor, hvor det er kuttet flere årsverk de siste tre årene. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Siden 2016 har politiet i Vestoppland mistet 24 årsverk. Nasjonalt er nedgangen i de fleste distriktskommuner merkbar, og flere ordførere har tatt et opprop mot utviklingen.

DEL

Det viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). I Gjøvik er nedgangen på 23 årsverk, og bare Nordre Land går fram med et nytt årsverk. Nå står også Vestre Toten og Søndre Land helt uten lokale politiansatte.

Ifølge rapporten er det i 85 av de 214 kommunene som fremdeles har lensmannskontor, hvor det er kuttet flere årsverk de siste tre årene. I 2016 vedtok regjeringen å legge ned 126 lensmannskontorer.

– Det har ikke vært en styrking. Det har tvert imot vært en svekkelse ved at man har fått færre folk og mindre tilstedeværelse, sier ordfører i Nittedal Hilde Thorkildsen (Ap).

Hun er bekymret for kommunens beredskap og er en av hundre Ap-ordførere som står bak et opprop mot politireformen.

De gjenværende lensmannskontorene kan være styrket, til tross for at de har fått færre arbeidsregistrerte årsverk, sier justispolitisk talsperson Peter Christian i Høyre.

– Ordet «styrke» er en politiske floskel. Opposisjonen kan legge hva de vil i det. Her mener de åpenbart at «styrke» måles med hvor mange som er ansatte. Et lensmannskontor som får en ekstra politistilling, er styrket, og et politikontor som får en stilling mindre, er svekket, sier Frølich.

Nedgang i antall politiansatte i Vestoppland

  • Tre av fem kommuner, Søndre Land, Vestre og Østre Toten står nå uten politiårsverk
  • Totalt er det en nedgang på 24 årsverk i Vestoppland, tilsvarende en nedgang på litt over 13 prosent på to år
  • Til sammenligning mister også Lillehammer seks årsverk, fra 102 til 96, mens Hamar får hele 106 nye årsverk, fra 207 til 313, eller mer enn dobbelt så mye som hele Vestoppland til sammen

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken