(Østlands-Posten)

– Jeg har den forrige innkjøringen i bakhodet hele tida, sier Jessica Enerberg.

Hun har nettopp levert sin eldste sønn i barnehagen, minstemann Noa begynner til uka.

– Jeg har en nokså fleksibel hverdag og har derfor valgt å bruke god tid på innkjøringa denne gangen. Det tar tid å bli trygg. For oss var det ikke nok med to eller tre dager.

– Hva gjorde mest inntrykk?

 Jeg husker at jeg gråt og gråt på vei hjem fra barnehagen, tenkte at dette kan jo ikke være riktig. Men alle sa at det kom til å bli bra, det var sånn det var. Det var liksom ikke helt rom for alt jeg gikk og følte på.

Tror på å dele erfaringer

De kommer stabbende til barnehager over hele Larvik, inn i en helt ny hverdag, en helt ny rytme. Flere hundre barn har i disse dager sitt første møte med en verden borte fra mamma og pappa.

 

– Som forelder har jeg jo savnet noen klare retningslinjer for hvordan man kan gjøre tilvenningen best mulig, sier Jessica Enerberg.

– Det føltes bare helt galt å gå fra gutten min som var så fortvila, sier hun.

Enerberg er tobarnsmor og driver en av landets mest populære mammablogger «Mamma som 16».

– Samtidig opplever jeg at dette ikke er noe vi snakker så mye om. Hvor vanskelig det kan være, både for voksne og barn. Men jeg tror på å dele erfaringer, at det kan gjøre veien lettere for andre.

Snart skolestart

Neste uke begynner minstemann Noah (2) i barnehage for første gang.

– Jeg kjenner meg tryggere nå, sier Enerberg.

– Sist brukte jeg mye tid på å lese meg opp.

– Hva lærte du?

– Jeg tror at dette med fleksibilitet og tid er viktig for både foreldre og barn.  At noen ganger kan det ta litt til å bli trygg, og at det er helt greit.

Ikke ha dårlig samvittighet

Kathrine Mathilde Fagereng er barnehagelærer med master i barnehagepedagogikk, småbarnsmor, og forfatter av boka «Velkommen til barnehagelivet! Oppstart og tilvenning for barn og voksne».  

Slik får du en god start i barnehagen:

■ Skap forutsigbarhet for barnet – og levere og hente til noenlunde faste tider hver dag er for mange barn en god ide.

■ Avskjedsrutiner – lag en avskjedsrutine for barnet som å vinke hade i det samme vinduet i barnehagen.

■ Ikke bruk for lang tid i barnehagen før du tar avskjed, men heller ikke for kort. Er du usikker så spør barnets primærkontakt. Barnet skal ikke tro at du skal være igjen i barnehagen. Når barnet har blitt kjent og trygg på den nye hverdagen sin, så kan du godt bli litt lenger.

■ La barnet få kortere dager den første tiden, dette er spesielt viktig for de minste, at de lærer seg at mamma og pappa kommer tilbake igjen.

■ Bli kjent med personalet i barnehagen – når du føler deg trygg på de som skal være sammen med barnet ditt store deler av hverdagen, så blir barnet ditt også smittet av denne tryggheten.

Kilde: Kathrine Mathilde Fagereng forfatter av boka «Velkommen til barnehagelivet! Oppstart og tilvenning for barn og voksne».

– Når du har levert barnet ditt og ser at barnet gråter av full hals og du kjenner mamma eller pappahjertet briste, så ikke gå med en klump i magen hele arbeidsdagen, sier hun.

Når du har levert barnet ditt og ser at barnet gråter av full hals og du kjenner mamma eller pappahjertet briste, så ikke gå med en klump i magen hele arbeidsdagen.

Kathrine Mathilde Fagereng.

 

– Be barnehagen om å sende deg en sms om hvordan det går, og du kan også høre om du kan ringe i løpet av dagen. Det hjelper utrolig mye å høre at barnet er i full lek og koser seg i barnehagen.

Hun sier at barnehager er designet for at barnet ditt skal trives.

– Er du usikker på om barnehagehverdagen er bra for barnet ditt, så tenk at barnehagehverdagen er lagt opp helt og holdent for barna. Med faste trygge rutiner blir de kjent med et helt nytt lekemiljø, og får være sammen med jevnaldrende barn som gir utfordringer, vennskap og glede.

Fagereng jobber selv om pedagogisk leder i Slagen barnehage i Tønsberg.

– Og jeg er helt overbevist om at trygge foreldre skaper trygge barn, summerer hun.