Gå til sidens hovedinnhold

Verdensdagen for flyktninger

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Ifølge FN blir 20 mennesker drevet på flukt hvert minutt grunnet krig, forfølgelse eller terror. Dette er 20 mennesker med drømmer og ambisjoner. Dette er 20 for mange!

Dette er bakgrunnen for Verdensdagen for flyktninger som markeres 20. Juni. Dagen markeres til støtte for mennesker som er tvunget til å flykte fra hjemmene sine.

Samtidig minner det oss på viktigheten av å bidra til samfunnet for å få en mer inkluderende og likestilt verden. De som er på flukt er fattige og lever under dårlige forhold. De forlater hjemmene sine i håp om et bedre liv. Vi må bidra til at de får et trygt liv uansett hvor de befinner seg.

Ved inngangen til 2020 var det 79,5 millioner mennesker på flukt. Vi tenker kanskje ikke noe særlig over det, men dette er en reell krise. Millioner av mennesker må forlate hjemmene sine i håp om en bedre framtid hvert eneste år. Skal dette tallet ned må vi kjempe hardt for å redusere konflikter, fattigdom og sult i verden. Dette er ingen lett jobb, men en helt nødvendig jobb.

FNs bærekraftsmål nummer 16 taler for fred, rettferdighet og velfungerende institusjoner. Uten dette kan ikke vi mennesker leve i harmoni og lykke. Flyktningkrisa er et godt eksempel på hvordan verden ser ut, uten fred, rettferdighet og velfungerende institusjoner. Når ikke hjemlandet til flyktningene kan oppfylle dette har vi som nasjon plikt til å hjelpe.

Vi i AUF krever at Norge må forplikte seg til å ta imot det antallet kvoteflyktninger FNs høykommissær for flyktninger ber om. Samtidig må vi forplikte oss til å ta vare på de flyktningene som kommer til Norge. Alle asylsøkere må få muligheten til å forklare sin sak for beslutningstakeren.

Flyktningene som kommer til Norge må få muligheten til å arbeide og ta utdanning. Dette er grunnleggende menneskerettigheter som er helt nødvendig for å lykkes i livet. Samtidig er det viktig at flyktningene som har traumer og vanskeligheter får tilgang til hjelpen de trenger.

Verdensdagen for flyktninger er en markering, og ikke en feiring slik som mange andre FN dager. Vi feirer ikke krig og forfølgelse, vi fordømmer det. Derfor sier jeg god markering på Verdensdagen for flyktninger den 20. Juni!

Kommentarer til denne saken