Velkommen til tre dager med markering av Norges første kunstmaler, Peder Aadnes, (1739-1792), født på gården Lille Odnes i Søndre Land. Der var han odelsgutt, men hans liv og yrke tok en helt annen vending. Festivalen arrangeres i et samarbeid mellom Nordre og Søndre Land kommuner, Land museumslag, Randsfjordmuseet, Odnes Hotell og Dokkadeltaet Nasjonale Våtmarkssenter.

Etter to år med markering av Peder Aadnes bursdag på Odnes Hotell, satser vi i år på en mini-festival som strekker seg over hele tre dager i august. Dette passer for folk og barn i alle aldre – velkommen til et rikholdig program som på forskjellig vis kaster lys på den store rokokkomaleren fra Odnes.

Vi starter opp med bursdagsfeiring 10. august – på selve dagen, på Odnes Hotell og fortsetter med omvisninger på Lands Museum 12. august og avslutter med et tredelt arrangement i Fluberg kirke søndag 13. august.

Bursdagsfeiringen på Odnes Hotell åpnes ved Inger Torun Klosbøle, leder for hovedutvalget for kultur i Innlandet fylkeskommune. Sommerkorpset spiller konsert i hagen, det blir quiz og servering av sitronterter og kaffe. Elever ved Odnes skole har laget kunstutstilling inspirert av Peder Aadnes. Utstillingen åpnes ved elevrådet og er å se under arrangementet. Det blir også mulig å få med seg foredrag om Peder Aadnes av senior kunstekspert Gunnar Krogh Hansen fra Blomquist kunsthandel. Han setter Aadnes i inn en kunsthistorisk kontekst, og ser på hvor viktig Aadnes var i sin samtid som kunstner, ulike gjenstander Aadnes malte, kirkekunst, portretter og møbler, og gir oss noen tips om Peder Aadnes-kunst solgt gjennom Blomquist.

Lørdagen har du muligheten til et dypdykk i Peder Aadnes-arbeider ved Lands Museum. Da er det spesialomvisning i Tomlebygningen med veggmalerier der, samt andre gjenstander dekorert av Peder Aadnes. Ragnvald Einbu som i mange år har studert Peder Aadnes kunst blir med på runden og forteller om kjennetrekk ved Aadnes sin malestil. Det blir også filmvisning og maleaktivitet for barn.

Søndag blir det barokkgudstjeneste i Fluberg kirke med Øystein Wang og bekransning av Peder Aadnes sitt gravsted. Etter kirkekaffen blir det konsert med sangerinnen Gunda Marie Bruce med musikk fra barokkens komponister. Hun akkompagneres av Gerd Myklebust Wang.