Velkommen til forskningsdagene

FORSKER: – Vi kommer ikke videre som samfunn uten at noen forsker, påpeker viserektor Jørn Wroldsen ved NTNU i Gjøvik.

FORSKER: – Vi kommer ikke videre som samfunn uten at noen forsker, påpeker viserektor Jørn Wroldsen ved NTNU i Gjøvik. Foto:

Av
DEL

KronikkDette er en kronikk, skrevet av en ekstern bidragsyter. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdninger.Gjøvik rommer mange forskersjeler. Alt fra små nysgjerrige forskere på lekeplassen til litt større forskere ved universitetet. Målet med Forskningsdagene er å få forskning ut til folket og skape forståelse, og gjerne også begeistring.

Hva er egentlig forskning? Som fysiker i bunn vil jeg si at forskning dreier seg om å stille spørsmål og bringe fram ny kunnskap om det innerste av naturens vesen. Objektivt sett kan vi kategorisere forskning i to deler. Det ene er nysgjerrighetsbasert forskning. Det er å prøve og skaffe til veie ny kunnskap og få noen svar, uten å nødvendigvis vite om det kan brukes til noe spesielt. Det andre er anvendt forskning. Det er å svare på konkrete problemer gjennom forskning for å forbedre og bidra til innovasjon.

Forskning kan være både spennende og skremmende. Det kan opplyse og provosere. Tenk på alt vi har rundt oss. Alt er basert på forskning. Ta for eksempel en mobiltelefon eller PC-skjerm. Der ligger det mye forskning bak. Pacemakeren er et annet eksempel. Et elektronisk apparat som opereres inn i kroppen og hjelper hjertet å slå. En teknologi som redder liv.

Men helt uten fare er det ikke. Det fikk førsteamanuensis Marie Moe erfare. Moe har en doktorgrad i informasjonssikkerhet og oppdaget at pacemakeren hennes faktisk kan hackes og stenges ned. Sikkerhet er helt avgjørende å ta med når vi prater om teknologi og digitalisering. Ved NTNU i Gjøvik har vi et ledende miljø innenfor informasjonssikkerhet. Det er flere som forsker på datasikkerhet og bidrar til å gjøre den digitale verden sikrere.

Vi trenger forskere! Vi kommer ikke videre som samfunn uten at noen forsker. Vi vet ikke hva fremtiden bringer. Det har vi sett nå med koronasituasjonen vi er i. Forskere over hele verden jobber med å forstå pandemien og å utvikle vaksiner og medisiner.

Ved NTNU i Gjøvik har vi høy forskningsaktivitet, spesielt innenfor våre tre satsingsområder: informasjons- og cybersikkerhet, der vi er et av Europas fremste miljøer; bærekraftige produkter og vareproduksjon, der forskning og næringsliv arbeider for å bli ledende på vareproduksjon; og morgendagens helse- og omsorgstjenester der forskning og utdanning innen omsorg, pasientsikkerhet og velferdsteknologi styrker NTNU internasjonalt. Innen økonomi og ledelse, fargevitenskap, annen datateknologi og informatikk, elektro og design har vi også faglig aktivitet på høyt internasjonalt nivå.

Under Forskningsdagene vil representanter fra de ulike miljøene dele noe av forskningen sin, blant annet gjennom innlegg her i OA. Studenter bidrar også til forskning. Hvert år sender vi teknologistudenter til CERN i Sveits. CERN er en global forskningsorganisasjon for partikkelfysikk og er en av verdens mest prestisjetunge forskningsinstitusjoner. Her er studenter med på å utvikle nye ting og de får mulighet til å jobbe med nobelprisvinnere og bygge seg et internasjonalt nettverk.

Tema for årets Forskningsdagene er hjernen. Organet som styrer kroppen vår, både fysisk og psykisk. Det handler om følelser og relasjoner, logikk og læring, hvordan vi fungerer og reagerer, tanker og drømmer. Hos barn ligger den forskende egenskapen naturlig. De er nysgjerrige og kreative. Vi voksne må oppmuntre disse egenskapene hos barn. Vitensenteret Innlandet er en flott base for dette. Der kan unger prøve og feile, og utforske ting selv.

NTNU i Gjøvik og Vitensenteret Innlandet har mange arrangementer under Forskningsdagene i Gjøvik. De fleste er digitale og åpne for alle. I fjor hadde vi et forskertorg i Gjøvik sentrum. I år blir det et digitalt forskertorg på nettsidene til Forskningsdagene.

Vil du kanskje lære deg teknikker for å huske bedre? Få en innføring i 3D-printing? Eller lære om trygg medikamenthåndtering i helsevesenet? Vi ønsker deg velkommen til spennende dager hvordan du kan lære mer, bli mer opplyst og kanskje få svar på flere spørsmål.

Ta en kikk på forskningsdagene.no.


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags