Trygve Slagsvold Vedum innledet talen til Senterpartiets landsstyre med å brette opp skjorteermene. Symbolikken passer utmerket til situasjonen. Ikke bare som finansminister i krisetid. Men også som leder i et parti som sist måned faktisk klokket inn under sperregrensa i en Norstat-måling for Vårt Land.

Det er ikke overraskende at regjeringsslitasjen kan bli ekstra synlig i tider der mange opplever at de må stramme inn. Men det er klart det gjør fryktelig vondt å ha falt fra galluptall på 20-tallet og et valgresultat på 13,5 prosent, ned til ingenmannslandet rundt sperregrensa. Med en slik historisk nedtur for Sp, er det fullt forståelig at det tradisjonelt sterke ordførerpartiet kjenner uro foran neste års lokalvalg. Det er allerede raslet med sablene på grasrota om å forlate regjeringen.

Les også

Dette sier statsbudsjettet om Innlandet

Men det er virkelig vanskelig å se hvilke problemer det vil løse for innbyggerne og Norge om Sp skulle legge ytterligere alen til kaoset ved å stikke av fra ansvaret nå. Og det politiske målet må fortsatt være reell innflytelse der problemer løses, ikke den liksom-makta som ligger i å sveve høyt på meningsmålinger. Derfor gjentok Vedum flere ganger til sine partifeller at Sp er et parti som er vant til å ta ansvar, og skal fortsette med det.

– Vi måtte ta noe grep som vi vet ville skape motstand, men som er riktige. Det er klassisk, politisk prioritering, sa Vedum.

På overordnet nivå er det selvsagt riktig, viktig – og betryggende å høre at Vedum slett ikke er plaget av gallup-panikk.

Det er ingen tvil om at Støre-regjeringen har omfordelt store ressurser på kort tid, med vanskelige forutsetninger og et økende internasjonalt politisk trykk energileverandøren Norge virkelig begynner å kjenne på. Det er nok ikke alle som synes det er greit at AS Norge håver inn på energikrisa som er en del av krigføringen i Europa.

Og innimellom de virkelig store utfordringene, er regjeringen også med på å tette utilsiktede hull i forsvarsverket, som strømstøtte til nærbutikkene.

Men applausen fra det store publikum lar, enn så lenge vente på seg.