Vazelina er klare, men konsertarrangørene holder pusten: – Kan få store konsekvenser

KJØRER PÅ: Vazelina Bilopphøggers har ingen planer om å avlyse konsertene i Oslo Spektrum.

KJØRER PÅ: Vazelina Bilopphøggers har ingen planer om å avlyse konsertene i Oslo Spektrum. Foto:

Av

– Jeg skal ha munnbind, melder en Bryan Adams-fan som håper det blir konsert i Oslo Spektrum tirsdag.

DEL

Andre fans etterlyser i sosiale medier mer informasjon om det faktisk blir konsert, og at beskjed bør gis i god tid – etter at Stavanger-konserten onsdag ble avlyst etter at Stavanger kommune stengte for arrangementer over 500 publikummere i tiden 9. til 20. mars på grunn av smittefare.

– Det er sikkert i tillegg mange som reiser langt for å komme på konsert. Arrangørene burde jo gi beskjed dersom det skal avlyses i god tid, skriver en annen som har kjøpt billett til Oslo-konserten, på arrangementets Facebook-side.

Mandag morgen lå det en rekke billetter til salgs til Bryan Adams-konserten på nettstedet Finn.no.

Vazelina er klare

Neste store konsert ut i Oslo Spektrum er Vazelina Bilopphøggers 20. mars. De solgte ut hovedstadens storstue på sin avskjedsturné «40 år med vondt brenn'vin!", der bandet skal si farvel til fansen.

– Konserten går som planlagt, sa Eldar Vågan til NTB mandag formiddag.

– Frykter du avlysning?

– Klart vi tenker på dette, vi som har dette å stå på scenen som arbeid. Vi spilte under Vinterfesten i Steinkjer sist helg for fullsatt idrettshall, og gjorde oss noen tanker da, sier humorrockveteranen om det å spille konserter i koronaens tid.

Helsemyndighetene rår

Arrangør av Bryan Adams-konserten i Oslo er Live Nation, som ikke svarer på spørsmål, men henviser til hjemmesiden der det står at man «forholder seg til de råd og anbefalinger Folkehelseinstituttet har».

– Alle spillesteder vi jobber med har økt fokus på hygieneråd gjennom informasjon til personell, artister og publikum ved blant annet informasjonsplakater, tilgjengelige hygieneprodukter, samt renhold og desinfisering av utsatte punkter, heter det videre mandag formiddag – i en oppdatering fra 6. mars. Denne meldingen var fjernet mandag.

En annen stor arrangør, FKP Scorpio, svarer også at de forholder seg til norske helsemyndigheter.

– Så lenge det ikke er restriksjoner for konserter og større arrangementer vil alle våre konserter gjennomføres som planlagt. Vi følger nøye med på nyhetene og Folkehelseinstituttets råd og anbefalinger. Vi har også kontakt med spillestedene vi har konserter på, med fokus på generelle hygienetiltak.

Penger igjen?

Samtidig som byer som Bergen og Stavanger før helgen nedla forbud mot arrangementer som samler over 1.000 personer, legges stadig nye konsertbilletter ut for salg i månedene fremover.

Hva skjer med fans som kjøper billetter, og så opplever at konsertene blir avlyst?

Marketingsansvarlig Ragnhild Solberg i FKP Scorpio sa fredag til NTB:

– Vi følger nøye med på situasjonen og har ingen kommentar på nåværende tidspunktet.

Daglig leder Tone Østerdal i Norske Konsertarrangører svarer slik:

– Det er ikke mulig å komme med et generelt svar på det. Det kommer helt an på hva som er årsaken til avlysningen, og hvilke avtaler som ligger til grunn.

Rammer arrangører

– Dersom norske arrangører blir myndighetspålagt å utsette eller avlyse konserter og festivaler så vil det derfor kunne få svært dramatiske økonomiske konsekvenser, sier Østerdal, og opplyser at arrangører flest nemlig ikke er forsikret mot dette.

– Det er ingen norske forsikringsaktører som tilbyr forsikringer mot såkalt force majeure. Da må man ut på det europeiske markedet, og disse forsikringene er svært kostbare – og det vil uansett være for sent nå, sier hun.

Norske Konsertarrangører betegnes som et fellesskap for alle konsertarrangør og virksomheter med konsertvirksomhet som en del av sin drift, og følger koronavirussaken nøye.

– Vi oppfordrer våre medlemmer til å være ekstra påpasselige med at det er god tilgang til håndvask og antibac-løsninger på konserter og andre arrangementer, sier hun og legger til:

– Med tanke på smittespredning så mener vi fortsatt at det ikke er noe skumlere å gå på konsert enn for eksempel å kjøre tog/buss/t-bane i rushtiden. Hele befolkningen må ta et kollektivt ansvar for å begrense smittespredning nå, men vi kan ikke slutte leve.

Deler konserter

Bryan Adams er første artist ut som rammes av avlysninger i de skandinaviske landene. Ikke bare er Stavanger-konserten hans onsdag 11. mars avlyst:

Også en konsert i Danmark rammes – etter at danske myndigheter ifølge NRK fredag kom med en anbefaling om å avlyse eller utsette arrangementer med flere enn 1.000 mennesker.

Dette førte til at lørdagens danske Melodi Grand Prix gikk av stabelen uten tilskuere, mens Adams-konserten i Vejle 20. mars ifølge Politiken er avlyst.

Det velkjente konsertstedet Vega i København, som har plass til 1.500 publikummere, gjør grep med å avholde en full Simple Minds-konsert tirsdag som to konserter samme kveld. Konserter som ikke har solgt mer enn 1.000 billetter, gjennomføres.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags