Varsler skikkelig uvær torsdag

Det er lurt å finne fram paraplyen til de neste dagene. 
Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Det er lurt å finne fram paraplyen til de neste dagene. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Det er sendt ut et farevarsel om svært kraftige regnbyger og torden fra torsdag ettermiddag.

DEL

Meteorologisk institutt sendte ut varselet, som er på oransje nivå, onsdag ettermiddag.

– Fra torsdag ettermiddag ventes det lokalt svært kraftige byger med torden østafjells. Det vil være store lokale variasjoner i intensitet og mengde. Der de kraftigste bygene treffer kan det komme over 30 millimeter på tre timer. Nedbørsintensiteten vil avta natt til fredag, lyder varselet.

Det er fare for overvann i tettbygde områder, lokale oversvømmelser og vanskelige kjøreforhold grunnet overvann, samt fare for vannplaning.

Tornadovarsel

Torsdag starter pent og da vil det bli svært så behagelige temperaturer i Vestoppland, før det bøtter ned utpå kvelden.

– Det blir ordentlig skybrudd i morgen. Det kan bli opp mot 25 til 30 varmegrader før det blir svært kraftige byger mot kvelden. Vi forventer tordenbyger som kan bli virvelvinder, sier Statsmeteorolog Rafael Escobar Løvdal i Meteorologisk institutt.

Onsdag kom et historisk tornadovarsel fra StormGeo som skal ramme Sør-Norge. Det brukes ikke av Meteorologisk institutt.

– Vi bruker et oransje farevarsel med høyt aktsomhetsnivå. Det kan faktisk overstige 25 millimeter på en time med disse bygene. Det vil mest sannsynlig inntreffe i morgen ettermiddag til fredag morgen, sier han.

Skiftende vær fredag

Farevarselet vil variere fra sted til sted. Enkelte plasser kan få store skader, mens det andre steder kan foregå forholdsvis udramatisk.

– Det kan slå begge veger. Noen kan få strålende solskinn på dagen og litt regn på kvelden, mens andre kan få uvær som kan føre til vann i kjelleren og lyn som slår ned trær.

Uværet kommer ifølge Løvdal å avta i løpet av fredag formiddag.

– Det blir roligere utover fredagen med en skiftende værtype som gir innslag av sol og regnbyger. Det blir tidvis litt varmere, men en kan forvente noen byger, forklarer Løvdal.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken