(Nettavisen) Tirsdag skal det være fint vær i nesten hele Sør-Norge, mens Nord-Norge følger etter på onsdagen. Varmluft fra sør trekkes nemlig nordover, slik at det blir veldig fint og varmt i store deler av landet.

– Deretter snur været litt på torsdag, med varmt vær i nord og nedbør for oss i sør. Dette skjer på grunn en liten front som er igjennom Nord-Norge, sier vakthavende i Meteorologisk institutt, Siri Wiberg, som oppbrinnelig er fra Drangedal.

Hun har derimot meget gode nyheter til de som har gruet seg til kald høstluft. Allerede fredag kan det nemlig fort bli varmere enn 20 grader enkelte steder på Østlandet.

- Da er det relativt varm luft i sør, med vestavind og føneffekt som hjelper til. Fredag kan dermed bli ganske sommerlig for de som befinner seg Østafjells, sier Wiberg.

Ny bølge

Godværet i sørøst betyr derimot dårlige nyheter for Vestlandet, som fra torsdag av må forvente nedbør utover i helgen som kommer.

– Det er nok Østlandet som kommer heldigst ut denne uka, med unntak av torsdag som ser dårlig ut, mener meteorologen.

Selv om det ikke er uvanlig med temperaturer på 20 grader i september, er det lov å være nokså optimistisk for perioden som kommer.

– Det er bittelitt kaldere luft som passerer i helgen, men så får vi «Vestavær-effekten». Ofte er det nemlig slik at disse orkanene som er i USA ruller nordover, og tar banen mot oss, påvirker været vårt. Nå ser det ut som det kommer en ny bølge med varm luft fra starten av neste uke, sier Wiberg.

– Bare til å nyte

Dermed skal man ikke se bort ifra at temperaturen holder seg på 20-tallet både tirsdag og onsdag neste uke.

– En langvarig periode med mange dager med 20 grader i september; det er nokså uvanlig. Det lover i hvert fall veldig godt, så det er bare å nyte starten på høsten, oppfordrer Wiberg.

Og selv om Østlandet virker å være værvinneren for denne gang, lover det godt for både Trøndelag og Møre og Romsdal allerede tirsdag og onsdag.

– Da blir det sommerlige temperaturer der også, før godværet forblir i sør over helgen, sier Wiberg.

Agder ligger ifølge meteorologen på riktig side av fjellene og får nokså likt vær som resten av Østlandet. Etter regnet på torsdagen er derimot sørlendingene utsatt for hakket flere skyer enn naboene i øst.