Det tørre og varme været fortsetter gjennom helgen.
Meteorologisk institutt ber deg om å være ekstra oppmerksom og være forsiktig når du skal ferdes ute i naturen.
– Det har vært tørt en stund og det vil være fint vær gjennom helgen.
Moderat
– Derfor er det sendt ut varsel om lokal skogbrannfare da det ikke ser ut til å komme noe nedbør før tirsdag, sier vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Martin Granerød til Oppland Arbeiderblad.
Han forteller at faren er større jo lenger sør du kommer grunnet flest dager siden sist det regnet.

– Hus og andre bygninger har gått med, og det er det ikke verdt
Gjøvik-området vil ha moderat skogbrannfare på gult nivå gjennom helgen.
– Det trengs en god regnfull dag for å få bukt på skogbrannfaren, men det skjer ikke før tidligst tirsdag, sier Granerød.
– Rundt vannkildene vil det kanskje ikke være like tørt, da vi har kommet langt inn i august, men det vil allikevel tørke raskt opp gjennom formiddagen etter hvert som sola tar tak.
Granerød oppfordrer også til å unngå åpen ild, følge instruksjoner og sørge for at det ikke legges igjen noe i naturen som kan ta fyr.
– Er du i tvil så skal du la være
Brannsjef i Vestre Toten kommune, Bjørn Sondra Kjelsrud forteller til OA at ikke forbereder seg noe spesielt utover det normale når det gjelder skogbrannfaren, enn så lenge.
– Skogbrannfaren er stadig på gult nivå, så vi vurderer den ikke som veldig høy egentlig.
– Man skal ikke ignorere faren, men risikoen er relativt begrenset, opplyser Kjelsrud.
Skogtypen i Vestre Toten og regionen er ikke av det mest utsatte slaget når det gjelder skogbrann.
– Vi gjør ingen ekstra forberedelser utover den normale beredskapen.
Bålforbudet gjelder også fortsatt.
– Vi har ikke innført skjerpende restriksjoner utover det generelle bålforbudet.
Grill- og bålvettreglene
- Unngå bruk av engangsgrill
Engangsgriller er et stort forsøplingsproblem og kan også gjøre skade på svaberg, gress og annen vegetasjon. Kjøp heller en bærbar flerbruksgrill og sett den på et trygt underlag som for eksempel sand. Du kan også oppsøke godkjente grill- eller bålplasser. Mange kommuner har satt opp offentlige griller som alle kan benytte seg av.
- Unngå bruk av engangsprodukter
Ta med tallerkener, bestikk, kopper m.m. hjemmefra i stedet for å kjøpe engangsprodukter. Forsøk også å begrense bruken av tennvæske og opptenningsbriketter.
- Respekter forbudet mot åpen ild i skog og mark
Fra 15. april til 15. september er det generelt forbud mot åpen ild i skog og utmark med unntak av godkjente bålplass. Det er likevel tillatt å gjøre opp ild der det åpenbart ikke kan medføre brann.
- Unngå å gjøre skade på friske trær
Hvis du skal grille på bål, kan du bruke tørre kvister du finner i skogen, men unngå å gjøre skade på friske trær. Husk også at verneområder og nasjonalparker har egne bestemmelser knyttet til sanking av ved, bruk av etablerte bålplasser, forbud mot åpen ild m.m.
- La grillen bli helt avkjølt etter bruk
Vær helt sikker på at grillen er kald før den pakkes ned. Ha med en stor flaske vann til slukking av grillen. Engangsgriller må være helt kalde før de kastes i en avfallsdunk eller tas med hjem.
- Ta med alt avfall hjem
Ta alltid med alt avfall og alle matrester hjem. Dette kan skade både dyr og miljø – og forsøpling er lite hyggelig for de som kommer etter. Plukk gjerne også opp annet avfall som er kommet på avveie. Bruk Hold Norge Rents sporløspose eller ta med noe annet å ha avfallet i.
Kilde: Turmat.no
Kjelsrud forteller at du kan fyre opp et bål, men at det skal være helt åpenbart at det ikke fører til brannspredning eller skogbrann.
– Er du i tvil så skal du la være.
– La være å gjøre opp ild og vær 100 prosent sikker.
Kjelsrud ber alle være forsiktige, bruke hodet og at brannvesenet responderer dersom noe dukker opp.