Gå til sidens hovedinnhold

Til uka kommer varmen

Artikkelen er over 2 år gammel

På onsdag er det ventet opp imot 20 grader i store deler av landet. – Usedvanlig varmt til oktober å være, sier Meteorologisk institutt til Nettavisen.

– Det kan se ut som det varme været, som er på vei mot Danmark nå, kommer opp til Norge i neste uke, sier statsmeteorolog Per Egil Haga til Nettavisen.

Han har mest tiltro til onsdagen, men tror også varmen kan holde seg fram mot neste helg.

– På onsdag kan vi håpe på minst skyer, og da vil nok temperaturen komme nært 20 grader, forteller Haga.

På Hadeland er det meldt 15–16 grader. Se detaljer nederst i saken!

Varm sønnavind

Det er på grunn av god sønnavind fra langt sør i Europa at vi nå kan vente oss tilnærminger til det man på godt norsk kaller husmannssommer.

– Sønnavinden tar med seg ganske så varme luftmasser nordover mot den skandinaviske halvøyen, og det ser nok ut til at varmen kan bre seg ganske godt innover i landet, forklarer Haga.

Hovedsakelig vil den sørlige delen av landet berøres mest av det uvanlige været, men statsmeteorologen tror også varmegradene kan krype oppover i midtre deler av Norge.

– Det er nok håp om at det drar seg opp til trøndelagsområdet. De nordlige delene vil også få gunstige sirkulasjoner i atmosfæren, med høye temperaturer, men varmest blir det i Sør-Norge, sier han og utdyper forklaringen.

– Det er ganske kraftig høytrykk øst for oss, og så er det kraftig lavtrykksaktivitet lenger vest i havet. Mellom de to store trykksystemene får vi da denne sterke sønnavinden fra kontinentet, sier han.

Skydekket avgjør

Faktoren som avgjør hvorvidt man kan la jakken ligge hjemme eller ei er skydekket, ifølge Haga.

– Med slik sørlig vindretning som vi får kan det bli noe skyet. Dermed er det en frykt for litt overskyet vær, som kan skygge noe for solen, men det blir i hvert fall usedvanlig høye temperaturer på onsdagen. Kanskje kan vi få en typisk nordisk sommerdag med opp imot 20 grader, forteller han.

Videre inn mot helgen er det fortsatt avhengig av hvordan skyutviklingen blir, men den gode tilførselen av varmluft fra sør øker sjansen for fine temperaturer.

Haga husker ikke på stående fot sist gang det var over 20 grader i oktober, men forteller at det hører med til sjeldenhetene.

– Vi har hatt temperaturer her på Blindern (Meteorologisk Institutts base, journ.anm.) over 20 i oktober tidligere, men det er lenge siden. Rekorden ble satt 9. oktober 1969 da det var 21 grader, opplyser han om.

Selv om det muligens ikke blir helt liknende tilstander nå er det uansett liten tvil om at vi står overfor usedvanlige varme oktoberdager.

Kommentarer til denne saken