UP: – På tirsdag holder ingen unnskyldninger

KOMMER: På tirsdag bør du ha vinterdekkene på, for da kommer snøen i lavlandet, ifølge meteorologene.

KOMMER: På tirsdag bør du ha vinterdekkene på, for da kommer snøen i lavlandet, ifølge meteorologene. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Den lenge ventede og nesten like lenge varslede første snøen i lavlandet ser ut til å komme tirsdag. Da bør du ha byttet til vinterdekk.

DEL

Selv om søndagen blir klar og fin og med noe sol på Østlandet, kan den med fordel brukes til å legge om til vinterdekk, for tirsdag kommer snøen.

Prognosene viser at det bygges opp et høytrykk over Skandinavia i helgen, men i løpet av neste uke kommer det et lavtrykk fra sentrale steder på kontinentet som går nordover.

– Våt snø

– Det betyr at en ny front skal passere Østlandet i løpet av tirsdagen. Det er da en mulighet for at den kalde lufta blir liggende, slik at nedbøren kommer som snø eller frysende nedbør på begynnelsen av dagen. Senere på dagen vil det gå over til regn, sier statsmeteorolog Martin Granerød ved Meteorologisk institutt til NTB.

Det er spesielt Sør-Norge og Østlandet som er utsatt, og det meldes at det vil komme 20 til 30 millimeter nedbør, og mye av det som snø slik som det ser ut nå.

– Det vil nok ikke være en dum idé å skifte til vinterdekk nå i helga ettersom det er fullt mulig at det kommer snø også i lavlandet, sier Granerød.

– Pakk bort sommerdekkene

Sjef for utrykningspolitiet Runar Karlsen sier til NRK at han og hans folk kommer til å være på utkikk etter bilister som ikke har pakket bort sommerdekkene for sesongen. 

– Regelen er klar. Man skal ikke bruke bilen med mindre den har tilstrekkelig veigrep. Du skal ikke kjøre med sommerdekk, sier Karlsen.

Og blir du stoppet tirsdag morgen og prøver å forklare at du er på vei for å skifte dekk, er det ingen bønn.

– På våren er vi mer romslige med dem som kjører med piggdekk et par dager for lenge, men på høsten er det motsatt. Ingen unnskyldninger holder hvis vi møter deg med sommerdekk på vinterføre. Da blir det kjøreforbud, anmeldelse og mulig førerkortbeslag, advarer Karlsen.

Men snøen vil etter alt å dømme ikke bli liggende særlig lenge ettersom det allerede onsdag er meldt plussgrader, og alt på ettermiddagen tirsdag går det meste av snøværet over til regn. ifølge Meteorologene.

Råd om dekkskifte

Slik skifter du dekk riktig:

 • Sett bilen på et jevnt underlag, helst ikke på løs grus.
 • Trekk til håndbremsen.
 • Vær sikker på at du jekker opp bilen på punkter som tåler belastningen. Dette for å unngå skader på bilen som senere kan føre til rustproblem.
 • Beveg deg aldri under en bil som kun står på jekk.
 • Kontroller mønsterdybde.
 • Løsne hjulmuttere/boltene før du begynner å løfte bilen for alvor.
 • Sjekk om dekkene har en bestemt rulleretning. Noen dekk har piler eller merker som viser retningen.
 • Forsikre deg om at du bruker boltene som hører til.
 • Sørg for å montere eventuelle sentreringsringer riktig. Feilmontering fører til ubalanse i hjulene.
 • Felgene skal trekkes til med moment. For hardt skrudde stålfelger blir ødelagt fordi det tar bort spennet rundt bolthullet. For hardt skrudd aluminiumsfelg fører til at hjulet blir svært vanskelig å ta av, for eksempel ved punktering eller ved neste hjulskift.
 • Sjekk lufttrykket.
 • Husk å ettertrekke hjulboltene etter litt kjøring. Mange glemmer dette, noe som kan føre til at man mister hjul.

Kilde: NRK

Artikkeltags