Kan komme vindkast opp mot 20 meter per sekund: Dette bør du gjøre før det blåser opp

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

I 10-tida fredag har Meteorologisk insitutt tre farevarsel ute for Oppland; skogbrannfare, nedbørsmengde og kraftig vind.

Regnet har allerede plasket ned i Oppland i dag, og det vil fortsette. Vinden er ventet å starte i 12-tida.

– Da treffer lavtrykket de sørligste delene av Oppland først, forklarer vakthavende meteorolog Hanne Beate Skattør ved Meteorologisk institutt.

Det er et hissig lavtrykk fra Danmark som bringer med seg vind og regn. Tidligere har Meteorologisk insitutt varslet vind med opp mot 30 meter per sekund i kastene, men dette er nå justert ned.

– Lavtrykket svekket seg mer enn ventet gjennom Danmark, men det kan fortsatt komme vindkast opp mot 20 meter per sekund enkelte stede. Det er sterke vindkast, sier Skattør.

Dette bør du gjøre

Hun anslår at vindkastene trolig ikke er sterke nok til å velte trær, men kan likevel gjøre skade. Meteorologisk insitutt oppfordrer folk til å sikre løse gjenstander og flytte ting inn.

– Gjenstander med store vindfang kan blåse over ende. Broer kan stenges, og det er fare for skade på bygninger og infrastruktur. Fest alle løse gjenstander, lyder oppfordringen.

Skattør opplyser at trampoliner og parasoller er typiske gjenstander som bør sikres eller flyttes inn.

Fredag formiddag ber også politiet i Innlandet folk ta forholdsregler.

– Ikke legg ut på tur i fjellet, feste løse gjenstander og følg de varslinger og føringer som blir gitt, melder politiet.

Mye regn

Det skal bøtte ned i Oppland fredag, men enkelte steder får mer nedbør enn andre. Særlig vestlige deler av fylket er utsatt for nedbør.

– Her kan det komme 40-50 millimeter i løpet av dagen, forklarer Skattør.

Det innebærer at det kan være fare for overvann i tettbebygde områder.

Nedbørsmengden fører til at NVE varsler skredfare i de områdene som blir hardest rammet. De har ute gult varsel om skredfare i flere fylker, og i Oppland fjelder varselet for Øystre Slidre, Vågå, Vestre Slidre, Vang, Sør-Fron, Skjåk, Sel, Nord-Fron, Lom, Lesja og Dovre.

– Det ventes noen skredhendelser. Enkelte store hendelser kan forekomme. Utsatte bane- og vegstrekninger kan bli stengt, varsler NVE.

Oppland Arbeiderblad har vært i kontakt med Eidsiva, som ikek har fått melding om noen strømbrudd fredag formiddag. Men de forteller også at de følger spent med på utviklingen utover dagen.

Storm i fjellet

Mens det i lavlandet kan blåse en sørlig frisk bris og opp mot liten kuling utsatte steder blir det verre i fjellområdene.

– Der øker det til vestlig sterk kuling og i høyfjellet vil det blåse storm, sier meteorologen.

Fort forbi

Det hissige lavtrykket passerer Oppland raskt. Det begynner å blåse opp i 12-tida og øker på utover ettermiddagen og kvelden.

Sent fredag kveld eller natt til lørdag vil det bli roe seg.

Artikkeltags