Våre studenter - landets framtid

Av
DEL

Landets studentsamskipnader ved de ulike høyskoler og læresteder har ansvaret for boliger for landets studenter, som også er landets framtid. Det er ikke lett å være student i Norge i dag, Studentenes Helseundersøkelse fra 2018 fastslår at 44 % av landets studenter har et farlig eller risikofylt forhold til alkohol. Dette kan blant annet skyldes muligheten til fast jobb med en lønn det går an å leve av, hvis du er så heldig at du får hel stilling, det er blant annet et faktum at mange sykepleiere og andre helsefagarbeidere kun får deltidsstillinger, med så lav stillingsbrøk at den personlige økonomien blir så dårlig at det å kjøpe egen bolig blir en umulighet, hvis man ikke klarer å skaffe en kausjonist som kan garantere for et banklån.

Norge er verdens rikeste stat med en finansformue på nærmere 9 milliarder kroner. Er det en idé å tilby studielønn, i stedet for studielån? Ved studiestart 2018 sto 10.612 studenter i kø for å få sin egen bolig. 2. august i år innrapporterte studentsamskipnadene tallene for 2019. 17.721 studenter som fortsatt står i kø for egen bolig.og tallene ventes å stige fram til studiestart 15. august.

Tallene viser tydelig en ganske dramatisk stigning siden i fjor. Personlig er jeg av den oppfatning at kombinasjonen boligproblemer og usikker jobbsituasjon i framtiden er med å gjøre livet hardt for studenter i Norge, og at dette forklarer studentenes helsefarlige og problematiske forhold til alkohol. Norge har råd til både å bygge rimelige studenthybler og studielønn. Det er kort og godt et spørsmål om politisk vilje hos sentrale myndigheter og ditto politikere.

MeningerGunnar Kollstad,

Lillehammer

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags