Våre barn - vår utvikling

FÅR HJELP: Sivatas bor nord på Sri Lanka, og familien er gjenbosatt etter krig med støtte fra FORUT.

FÅR HJELP: Sivatas bor nord på Sri Lanka, og familien er gjenbosatt etter krig med støtte fra FORUT. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerFORUT er Innlandets egen utviklingsorganisasjon. Barn og unges engasjement i Hedmark og Oppland er mye av grunnlaget for at FORUT sammen med våre partnere i samarbeidsland i Asia og Afrika kan gi barn og unge en reell makt til å endre sine liv. Det er vi svært takknemlig for. Men vi er også stolte over at vi har bidratt i utviklingen til barn i Innlandet. Bare i Gjøvik har 25 barnehager og barneskoler engasjert seg direkte i dette arbeidet de siste månedene gjennom FORUT.

Vi har hatt vårt hovedkontor på Gjøvik helt siden oppstarten i 1981. Barn og unge i lokalsamfunnet har gjennom vårt samarbeid med barnehager og barneskoler bidratt til gjenbosetting av internt fordrevne flyktninger på Sri Lanka, og en lang rekke prosjekter for barns rettigheter, beskyttelse og skolegang. Nå bygger vi også Nepals første barnepsykiatriske klinikk, og kan starte det viktige arbeidet med barns psykiske helse i landet.

Organisasjoner som FORUT er avhengig av en folkelig oppslutning for å kunne drive sitt arbeid. Det er bakgrunnen for at norske barnehager og barneskoler ble invitert med på en utviklingsdugnad i 1988, i form av FORUT Barneaksjonen. Ideen var at våre barn i Norge skulle lære om barn i andre land, og samtidig bidra til at barn i andre land kunne få bedre beskyttelse, skolegang og levekår. Slik har det fortsatt hvert år, og bare de siste månedene har barn i 117 barnehager og barneskoler i Hedmark og Oppland lært om fem år gamle Sivatas på Sri Lanka. Femåringen og hans familie har vært krigsflyktninger, men sammen med FORUT bygger de seg nå ei ny framtid nord på Sri Lanka. Livet på flukt er over, og barn i Innlandet har bidratt til at barn som Sivatas kan flytte inn i nye hus og starte på et bedre liv.

Det er langt til Sri Lanka, men med fortellinger, sanger og filmer har FORUT redusert avstanden. Barn i Norge har delt opplevelser med Sivatas og hans familie langt der borte. Gjennom lek, læring og undring har våre barn lært om barns levesett og levekår i Sri Lanka, og de har hørt om FNs barnerettigheter. Noe er ganske likt, noe er veldig annerledes. Noe er rettferdig, noe er urettferdig. FORUT håper også at våre barn har opplevd at verden egentlig er et ganske lite sted, enten du kommer fra Innlandet eller utlandet. Slik sett handler ikke barneaksjonen om «noen andre». Den handler om «oss» og vår felles utvikling. Den handler om hvordan vi med samarbeid kan skape mer trygghet og en bedre framtid for barn som Sivatas. Barneaksjonen handler om barns egen læring og refleksjon, og om hvordan vi kan bli bedre på å bygge toleranse og vennskap mellom mennesker med ulik kulturbakgrunn.

FORUT Barneaksjonen samler eventyrlige 1 300 barnehager og barneskoler i Norge til innsats hvert år. Barna og deres familier samles til aktiviteter og egne arrangementer, og bidrar på den måten med noen tusen kroner til prosjekter for barn i andre land. Det er når vi samler denne innsatsen at det oppstår noe virkelig stort og viktig i arbeidet for barns rettigheter; barn i Hedmark og Oppland har sendt inn over 500 000 kroner til FORUTs arbeid de siste månedene. I landet under ett har det kommet inn om lag 6 millioner kroner. Dette blir ikke bare et økonomisk fundament for FORUTs humanitære arbeid, men det bidrar også til et fundament for barn som Sivatas gjennom husbygging, skolebygging, brønnboring og helseinnsats.

«Vær forandringen du vil se i verden», er et kjent sitat av Indias Mahatma Gandhi. FORUT mener at vi bidrar til en slik forandring gjennom vår barneaksjon og vårt humanitære arbeid. Vårt mål om en utviklingsdugnad i 1988 har blitt til en landsomfattende innsats for barns rettigheter og muligheter. Over en million barn i Norge har engasjert seg gjennom tretti år, og de senere årene har også flere bedrifter og videregående skoler i Innlandet inngått samarbeidsavtaler med FORUT. Det er dette som skaper folkelig oppslutning, og som legger grunnlaget for andre store inntektskilder og resultater for Innlandets eget utviklingsorganisasjon. I begynnelsen av juni kunne vi derfor signere en ny rammeavtale med Norad som sikrer FORUT 154 millioner kroner til utviklingsarbeid de neste fem årene. Når vi legger alt dette sammen, får FORUT den kraften organisasjonen trenger til å skape varig og bærekraftig utvikling for tusenvis av barn og familier i våre samarbeidsland.

Som ung student og styremedlem i FORUT for snart tretti år siden, møtte jeg Lakshapati i Bangalore, sør i India. Han har viet mye av sitt liv til en innsats for barns beskyttelse og rettigheter i hjemlandet. Jeg husker godt noe av det han sa da vi møttes for første gang i et prosjektsamarbeid: «Barn som er tvunget til å flytte hjemmefra og som overlever et liv på gata har enorme ressurser. De må få muligheten til å bruke disse ressursene.» Det ble en tankevekker jeg har trukket med meg. Men samtidig handler dette om mange flere barn. Det handler om alle barns iboende kraft, og om hvordan vi gjennom et stort samarbeid kan skape utvikling for oss alle. Det handler om hvordan du og jeg bidrar til barns trygghet og rettigheter i eget hus, i eget land og i resten av verden.

Takk til alle barn og voksne i Hedmark og Oppland, som setter FORUT i stand til å være Innlandets egen utviklingsorganisasjon og forkjemper for barns rettigheter.


Ida Oleanna Hagen, generalsekretær i FORUT

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags