Vindkast med orkanstyrke på Vestlandet

VIND: Her blir den siste rest av busker fjernet i Bjørndalsbakken og trafikken kan komme forbi i den kraftige vinden.
(Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix)

VIND: Her blir den siste rest av busker fjernet i Bjørndalsbakken og trafikken kan komme forbi i den kraftige vinden. (Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix) Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Hustak har blåst av, et tre har veltet over en bil og mange er strømløse. Et kraftig uvær med vindkast opp i orkan styrke herjer på Vestlandet.

DEL

Det er målt flere vindkast over orkan styrke på Vestlandet onsdag kveld. En oversikt fra Meteorologisk institutt viser at det sterkeste vindkastet litt før klokken 21 hadde kommet på Slåtterøy i Bømlo med hele 35,1 meter i sekundet.

På Myklebustfjellet i Sogn og Fjordane er sterkeste vindkast målt til 33,8 meter i sekundet, og på Fedje i Austrheim 33,6 meter i sekundet.

For at uværet skal kunne kalles en orkan må vinden overstige 32,5 meter per sekund som et gjennomsnitt over 10 minutter.

Hustak blåste av

På Askøy i Bergen blåste et tak av en enebolig og i et nabohus. Det er store skader på bygningene, og en person er også blitt lettere skadd.

I Sunnfjord blåste et tre over en bil, og en person er skadd.

Det er også meldt om trær som har blåst over veier og strømledninger flere steder. Fallende trær førte til at nesten 4.000 kunder i Bergensområdet var strømløse ved 20.30-tiden onsdag kveld, ifølge kraftselskapet BKK. Spesielt Osterøy er rammet.

Sotrabrua i Hordaland holdt stengt en periode på grunn av uværet, men ble delvis åpnet igjen litt senere, med manuell kontroll av hvilke kjøretøy som får passere. Det ble på det verste registrert vindkast på 32–34 meter per sekund ifølge Vest politidistrikt.

Utemøbler gjennom vindu

I Os fikk en restaurant et vindu knust etter at høye bølger sendte flere tunge utemøbler inn i vinduet. Restauranten fikk også store mengder sjøvann inn på gulvet. I Bergen sendte vinden en trampoline oppå et hustak på Sollien.

Flere fergestrekninger i Hordaland ble stengt i løpet av onsdag kveld, eller fikk redusert kapasiteten på grunn av vinden.

Ifølge Meteorologisk institutt blåser det full storm i Nordsjøen, og nedbøren har også kommet for fullt. Det er meldt liten storm på Røldalsfjellet og Myrkdalen (begge i Hordaland), og på Utsira fyr og Røvær (Rogaland). Vinden vil øke ytterligere utover kvelden og natt til torsdag.

Oransje farevarsel

Meteorologisk institutt oppgraderte tidligere onsdag farevarselet til oransje for Rogaland og Østafjells, det nest høyeste nivået. Folk blir oppfordret til å kun bevege seg utendørs hvis det er høyst nødvendig.

Også på Østlandet vil man merke uværet. Langs Oslofjorden vil det blåse sterk kuling rett inn onsdag kveld og natt til torsdag. Folk med småbåter oppfordres til å ikke ta noen tur utpå. Østlandet vil få enda mer vind fredag.

Politiet har også gått ut med oppfordring om at folk må sikre løse gjenstander og stillaser.

Flytter seg nordover

Uværet begynte i Hordaland, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal med full storm onsdag kveld. Ved Stad onsdag kveld og natt til torsdag er det ventet at vinden kommer opp i orkan. Deretter flytter det seg til Trøndelag og Nord-Norge, som vil oppleve full storm torsdag morgen og utover dagen.

Fredag vil uværet komme tilbake, hovedsakelig fra Rogaland via Sørlandet, til Telemark og til Østlandet. Dette uværet har også fått farevarsel oransje – det nest høyeste – og den sterkeste vinden kommer ved kysten og i fjellet, med vindkast mellom 30 og 40 meter i sekundet, altså orkan styrke.

Innstillinger

Seilskuta Statsraad Lehmkuhl, som var på vei til Shetland, bestemte seg allerede tirsdag kveld for å snu og dra tilbake til Norge for å komme seg i havn før uværet treffer. Om bord var det 162 personer, hvorav 138 elever fra Nordfjord folkehøgskole, melder NRK.

Flyselskapet Widerøe har innstilt flere fly og omdirigert andre. Vegtrafikksentralen opplyser at Måløybrua i Vågsøy og Rugsundbrua i Bremanger i Sogn og Fjordane ble stengt allerede onsdag ettermiddag. Disse bruene stenges automatisk ved kraftig vind.

Artikkeltags