Det så lenge ut til å bli varmerekord i november, men så ...

GNISTRENDE: Lygna skisenter 27. november 2018.

GNISTRENDE: Lygna skisenter 27. november 2018. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Etter flere måneder med varmerekord på Hadeland, fulgte ikke november med i rekken.

DEL

– Fra 1. til 18. november var det svært mildt, og det lå an til å bli den varmeste novembermåneden jeg noen gang har registrert. Men i løpet av kvelden den 18. november kom kuldegradene krypende, og vi fikk sammenhengende kulde med til dels ganske mange minusgrader i over 10 døgn, forteller vår faste værrapportør, Dag Anmarkrud på Skjervum i Gran.

1,3 grader var gjennomsnittet

Dermed ble ikke november som helhet oppsiktsvekkende mild. Anmarkrud forteller at gjennomsnittstemperaturen ble 1,3 grader.

– Det er riktignok ca. 1,5 grader varmere enn gjennomsnittet her for de siste 25 årene, men langt unna varmerekorden fra år 2000 med snitt-temperatur på 4,0 grader.

Varmest var det den 15. november med 10,2 grader i maksimums-temperatur.

– Det er et godt stykke unna det varmeste jeg har målt denne måneden. I 2015 var det oppe i 14,6 grader på det varmeste.      

Laveste novembertemperatur Anmarkrud målte i år var den 28. Da var det minus 11,9 grader på det kaldeste.

Lite nedbør

Mange steder på Østlandet har det kommet til dels store nedbørmengder i november, men her kom det ikke mer enn 37 millimeter.

– Det er godt under normalen på 57 millimeter. Mest regn kom det i perioden fra 10. til 12. november. Da ble det meldt til dels store nedbørmengder, men her kom det ikke mer enn 19 millimeter i løpet av de tre dagene, mens målestasjonen i Hakadal noterte godt over 100 millimeter i samme periode. Det skjer faktisk ganske ofte at det blir heller moderate nedbørmengder over området vårt når det meldes at det skal bli ekstra mye nedbør, forteller Anmarkrud.

Han forteller at dersom det ikke kommer mer enn normal nedbørmengde for desember (40 millimeter), vil året 2018 bli det mest nedbørsfattigste siden han startet målingene på Gran i 1993.

– Snø ble det lite av i november. De to centimeterne som ble målt tidlig på dagen 29. november, ble borte i god tid før november ble til desember.

Artikkeltags