Gå til sidens hovedinnhold

Betydelig rasfare i fjellet

Artikkelen er over 6 år gammel

Rune Skoglund er daglig leder av Raudalen Alpinsenter. Han kan fastslå at det er betydelig rasfare i områdene rundt skianlegget ved Beitostølen.

Samtidig vet han at mange liker å boltre seg i terrenget utenfor skianlegget.

– For å lage et sikkert alternativ, lar vi nysnøen ligge upreparert i noen av nedfartene. På denne måten gir vi et trygt alternativ til dem som ønsker å kjøre i løssnø. og ikke i ferdigpreparerte bakker, sier Skoglund.

Klare advarsler

Selv om Valdres ikke har fått tilnærmet samme snømengder som deler av Vestlandet, ligger det likevel masse løsn snø rundt alpinanleggene på steder som Beitostølen og Filefjell.

– Det har blåst en del, slik at det har bygd seg opp skavler i terrenget. Disse utgjør en rasfare i sseg selv. I tillegg har vi hatt mildvær i vinter, og deretter fått mye nysnø. Derfor ligger det rundt en meter nysnø oppå et hardt lag. Dette øker faren for flakskred, sier Skoglund.

Derfor advarer han skifolket mot å ta seg ut i terrenget for å kjøre utenom de etablerte nedfartene.
Dette blir da også alle skikjørere advart om med store, gule plakater flere steder i anlegget. Alle som stiger på heisen kan ikke unngå å bli minnet om faren.

Kan ha moro likevel

Skoglund antar at snødybden i skogen rundt anlegget han driver er på rundt 130 centimeter. Dette er veldig fristende for mange skikjører.

– Vi kan ikke direkte hindre dem i å kjøre utenom nedfartene våre. Men vi minner dem om at dette skjer på eget ansvar, sier Skoglund. Han tar OA med opp i en av de mange nedfartene i Raudalen. Der er noe av bredden på traseen preparert. I den andre delen ligger nysnøen. Sporene viser tydelig hvordan noen har boltret seg i løssnøen.

– Dette er en måte å forsøke å styre trafikken innenfor nedfartene. De skal være garantert rasfrie, sier Skoglund.

Slik mener han å ha laget et trygt alternativ, der de som elsker å kjøre i dyn snø kan utfolde seg uten å sette seg selv eller andre i fare. Løssnøkjøring er uhyre populært. Når et skianlegg har fått masse nysnø, går pudderalarmen i skimiljøet.

Hatt ras i nærheten

Raudalen er nettopp et slikt sted. Derfor er Skoglund ekstra påpasselig med å minne om rasfaren.

– Vi har ikke opplevd at det har gått ras i anlegget vårt. Det er heller ikke spesielt utsatt i skogsområdene rundt anlegget. Men det er åpne fjellområder litt utenfor anlegget, og der gikk det et relativt stort ras for et på par år siden.

Nylig satte skibladet Fri Flyt av hele åtte sider til anlegget i Raudalen. Der roses anlegget for flott forhold for frikjørere og dem som ikke vil kjøre i preparerte traseer.

– Vi er naturligvis glade for artikkelen deres. De satte virkelig pris på mulighetene vi byr på her i Raudalen, sier Skoglund. Samtidig må han erkjenne at dette med alpinanlegg og frikjøring i terrenget lett kan bli en gråsone. – Vi har aldri hatt ras i selve anlegget, og heller ikke i skogen tett ved.

Mange liker å boltre seg i skogsterrenget når det er mye myk snø der, sier Skoglund. Det understreker da også artikkelen i Fri Flyt. Mange har karakterisert Raudalen som en uoppdaget perle.

– Men for oss er det viktigst å advare om rasfaren. Det er ikke uten grunn at plakatene står der, både i bunnen og på toppen av heisen, sier Skoglund.

Kommentarer til denne saken