Gå til sidens hovedinnhold

Nå er det høysesong for lynnedslag

Artikkelen er over 4 år gammel

- Vi går inn i den store lynmåneden juli, da tordenbygene tar knekken på datamaskiner, fjernsyn og frysere i hopetall. I fjor betalte norske forsikringsselskap ut 205 millioner etter skader fra lynnedslag, viser tall fra Tryg Forsikring.

Tallene viser samlet utbetaling fra forsikringsbransjen, både til private hjem og bedrifter. Utbetalingene er høye, og det er blitt en årlig tradisjon når det lyner og tordner i sommermånedene, forteller pressekontakt Arvid Steen i Tryg Forsikring.

Kostbare skader

– Statistisk sett vil drøyt 2000 private husstander bli rammet av lynnedslag i juli og august. Det er nå det er høysesong for lyn og torden i Norge. Skadene etter lynnedslag blir kostbare for forsikringsselskapene, og mange nordmenn vil miste viktig data og få ødelagt elektronikk, sier Arvid Steen.

Han legger til:

– Heldigvis er det sjelden lynnedslag fører til større boligbranner, sier forsikringsmannen.

Hordaland skiller seg klart ut som det fylket som får mest juling av Tor med hammeren, Akershus kommer inn på en andre plass, sier Steen.

Enkle tiltak kan forebygge

– Nordmenn har mye å spare på å bli bedre på lynvern. Ofte skal det så lite til som å trekke ut støpsler når man reiser bort. Det er det meste effektive for å unngå lynskader, mens man er bortreist. Et overspenningsvern kan også forebygge skader.

Kostbar elektronikk

August er måneden med flest lynnedslag, sier forebyggelsesekspert Øyvind Setnes i Tryg Forsikring. Det toppet seg i 2014, da ble det meldt inn over 8500 lynrelaterte skader til forsikringsselskapene.

Norske hjem fylles med stadig mer kostbar og sårbar elektronikk, og det er ikke spesielt kjekt å komme hjem til en fryseboks med tinte matvarer, ødelagt TV eller totalskade på det elektriskanlegget.

Skader som følge av lynnedslag skaper mye ekstra arbeid for de som blir rammet, men med enkle tiltak kan de unngås, sier Steen.

Begynn med å trekke ut støpsler på alt som ikke trenger å stå tilkoblet mens du er på ferie, trekk også ut antenne, telefon og internettkabler, da er mye gjort.

Tøm fryseren før du reiser

Pressekontakten i Tryg Forsikring kan fortelle har eksempler på at lekkasje fra tinte matvarer i frysere har medført skader på bolig for flere hundretusen kroner, med opphugging av gulv og flere runder med luktsanering.

Overspenningsvern er en relativt rimelig måte å sikre gjenstander og bolig på.

Om man har et enkelt som bare settes i stikkontakten eller grovvern kan man langt på vei sikre seg, men det beste og enkleste er å koble enheten fra strøm- og telenettet, sier Steen.

Kommentarer til denne saken