Vår paranoia på Lillehammer har også sin forklaring, i hvert fall i våre egne øyne

FORKLARING: - Vår paranoia på Lillehammer har også sin forklaring, i hvert fall i våre egne øyne., skriver artikkelforfatteren.

FORKLARING: - Vår paranoia på Lillehammer har også sin forklaring, i hvert fall i våre egne øyne., skriver artikkelforfatteren. Foto:

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.I en kronikk i OA går partikollega Torvild Sveen, ordfører i Gjøvik, hardt ut mot angivelig sjølskryt og «seg selv nok» i sykehussammenheng på Lillehammer. Det vi ser er imidlertid en by i forsvarsposisjon. Liksom Gjøvik-ordføreren kan sies å være i overkant polemisk, kan lillehamringene kanskje være i overkant paranoide. At ordfører Sveen er skarp i kanten kan forstås også ut fra den uro som nå finnes i sykehus-sammenheng i Innlandet, knyttet til organisasjon og økonomi. Vi får tro at bebudet ekstern granskning kan forklare og vise til rette. Men vår paranoia på Lillehammer har også sin forklaring, i hvert fall i våre egne øyne.

Da foretaket Sykehuset Innlandet ble etablert i år 2001, satte ledelsen (nå uten politisk forankring) i gang med omstrukturering som stort sett gikk ut på å plukke «godbitene» til Hamar. Det gikk etter hvert ut over de andre lokasjonene, og særlig ut over Lillehammer, mente man der. Da ledelsen etter 1 ½ år røpet at ideen egentlig var å bygge et stort sentralt sykehus, kunne vi ikke forstå hvorfor de først omkalfatret og brøt ned etablerte fagmiljø. Små drypp av liknende endringer fortsatte, men aldri til Hamars disfavør. Det ga noen år med mistro og oppspading av skyttergraver.

Etter en lang prosess kom man endelig fram til en omforent plan: Mjøssykehuset ved Mjøsbrua. Og vi trodde at vi hadde noe å holde seg til. Så opplever vi at Helseregionen vagt er i ferd med å ville noe annet. Vi får tro at det dreier seg om økonomi, selv om de paranoide tolker fram noe annet der også. Egentlig er det greit nok om Mjøssykehuset droppes. Modellen er diskutabel. Et integrert stort Mjøssykehus samt et «akuttsykehus» i tillegg er uklart. At Gjøvik allerede er et avansert elektivt sykehus med henhold til kreft og gastrokirurg, er greit nok, men det tilsier vel ikke det skal være uten akuttfunksjon?

Arkitekt Gaute Brochman lanserte en glimrende plan for sykehusorganiseringen i Innlandet i et innlegg i Aftenposten 9. mars i år. 3 over middels store generelle somatiske sykehus. Nemlig Elverum/Hamar, Gjøvik og Lillehammer. (Er det flere av oss gamle som husker noe liknende?) Elverum har utmerkede areal for utvidelse til erstatning for den kondemnable bygningen som rives i Hamar. Planen ivaretar medisinsk kvalitet, lokalisering, tilgjengelighet og samfunnsøkonomi. Til sist om de mediehendelsene som avstedkom aktuelle avispolemikk. Da NRK Innlandet skulle fortelle om beredskapen for covid-19, brukte de Hamar sykehus som en vignett. Senere ville ikke sykehusledelsen fortelle hvor pasientene befant seg. Men det var altså intensivavdelingen med isolatene på Lillehammer som fikk det meste av et hardt, uttrettende og utsatt arbeide. Da fikk vi paranoikeren på Lillehammer vann på mølla igjen.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken