Vår nasjonale dugnad er nødvendig

Av
DEL

MeningerErfaringen fra Kina når det gjelder koronaviruset, tilsier at viruset fremdeles kan stoppes i Norge. Vi er inne i en krise nå, og norske myndigheter vil i ettertid bli vurdert ut fra hvordan de håndterte krisen. Vi vil med en nasjonal dugnad kunne bli ett av de få landene i verden utenfor Kina som kan gå tilbake til et relativt normalt liv om et par måneder. Med en nasjonal dugnad, menes at vi alle må stå sammen i kampen «for å overleve». I klar tekst betyr dette at vi må støtte hverandre, hjelpe hverandre, oppmuntre og rose hverandre.

Når jeg i en slik alvorlig situasjon ser folk opptrer som skribenter og samfunnskritikere i sosiale media, rakker ned på regjering og andre i lederposisjoner, er tiden inne til å gi en kommentar. Vi lever i et demokrati, våre folkevalgte er nettopp det, valgt av folket. Det gjelder på lokalt plan, kommunestyret, så vel som på nasjonalt plan, stortinget. Ordfører, og statsminister, er våre fremste talspersoner for oss, lokalt og nasjonalt.

Folk som i disse dager bruker tiden til å rakke ned på, komme med sur og fornærmende kritikk av våre ledere, bør gå i seg selv. Og vurdere om de er de rette til å komme med kritikk? Jeg er i sterk tvil om at alle disse fremste kritikerne selv har hatt krevende lederposisjoner i samfunnet, slitt seg ut gjennom mange år i et forsøk på å gjøre sitt beste for sine ansatte og for en stadig øket verdiskapning? Ofte innenfor trange og nesten umulige økonomiske rammer. I hvert fall, har de vært så heldige å få leve i et demokrati, i verdens rikeste land, og hatt tale- og trykkefrihet som svært få land i verden kan vise maken til.

Jeg kan også fortelle dem at om de ønsker å flytte til et land med mindre demokrati, kanskje et mer totalitært styresett, så ville mange av dem ikke engang kommet inn i landet. I slike land kreves visum, og at folk er i stand å klare seg selv, uten alle former for sosiale goder og sikkerhetsnett. Avslutningsvis, er jeg heller ikke så sikker på at de som surver mest nå i Norge, har gjort sin borgerplikt ved å stemme ved valget? Ved kommunestyre- og fylkestingsvalg i 2019 har 65 prosent brukt stemmeretten sin. I disse dager kan det være på sin plass og be dem som underholder seg på nett med og rakke ned på styre og stell, klappe igjen. Heller spørre seg selv om hvordan de kan gjøre noe hyggelig for naboen sin, for bygda og for samfunnet, og sørge for å komme seg til valglokalet og stemme ved neste valg.

Når valget er vel overstått, på demokratisk vis, må vi alle være lojale mot det valget som er tatt, valgresultatet.

Nå må vi stå sammen i vår nasjonale dugnad.

Lykke til!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags