Gå til sidens hovedinnhold

Vanskelig, men forståelig

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Da FHI bestilte en undersøkelse om innbyggernes opplevelse av smitteverntiltak, svarte kun fire prosent, utenom i Oslo, at skjenkestopp var av de tre mest inngripende innen reiser og fritid. Dette var suverent minst problematisk blant alternativene i denne kategorien, som inkluderte alt fra påbud om munnbind på offentlige steder til forbud mot breddeidrett.

At serveringsstedene holdt stengt i sin helhet ble imidlertid vurdert blant de mest inngripende tiltakene av betydelig flere – mer enn hver femte spurte.

Mens antall smittede onsdag nådde rekordhøyde, øves det betydelig politisk trykk på regjeringen for å oppheve den nasjonale skjenkestoppen som ble iverksatt 15. desember. Både Frp, MDG, Venstre og flere næringslivs- og fagorganisasjoner har på likt og ulikt vis fremmet krav om å oppheve skjenkestoppen. FrP og MDG vil heller tillegge den enkelte kommune ansvaret for å gjøre lokale vurderinger om mulige varianter av åpning for skjenking.

Les også

Stadig sterkere rop om skjenking: Helt uholdbart, sier utesteder i Gjøvik

Dette høres logisk og rimelig ut i teorien, men er også en tung byrde å legge på allerede hardt pressede lokale situasjonshåndterere. Mange forhold skal inn i en slik vurdering av kost/nytte ved ulike grader av tiltak, som åpenbart har direkte konsekvens for lokale arbeidsplasser og bedrifter. Ei nasjonal linje tar i det minste bort mulighetene for forskjellig behandling som ligger i lokale vurderinger.

Les også

FHI om skjenkestopp: – Vi måtte være på den sikre siden

Men det er klart at skjenkestopp med konsekvenser i nedstenging og permitteringer, midt i det som skulle vært serveringsstedenes aller beste måned, øker fortvilelsen i en bransje som har blitt hardt rammet under pandemien. Allerede før den nasjonale skjenkestoppen svarte hele 95 prosent av NHOs reiselivsbedrifter i Innlandet at de forventet nedgang eller forverring i sin situasjon de nærmeste månedene. Det er beintøft for en bransje som på landsplan normalt gir et bidrag til verdiskapningen på 2,6 milliarder kroner hver måned og lønner 48.000 årsverk - hvorav veldig mange unge.

Men med den bratte økningen i smittetilfeller, sesonginfluensaen på vei, smittsomheten i det nå dominerende koronaviruset, og en opplevd forsinkelse i antall sykehusinnleggelser, er det forståelig at regjeringen lytter til FHIs faglige råd og lar ny vurdering ligge over også denne helga.

Kommentarer til denne saken