Gå til sidens hovedinnhold

Vannledningen røk for tredje gang på tre døgn – skolen får tilkjørt vann

Torsdag gikk alarmen igjen, og alt tilgjengelig mannskap rykket ut på jakt etter vannlekkasjen.

For abonnenter

Siden tirsdag har innbyggerne i Fall og Halmrast i Søndre Land måttet koke drikkevannet etter flere brudd på vannledningen inn til bygda.

– Vi grov av vannledingen ved et uhell tirsdag, i forbindelse med å bore hull under fylkesvei 34. Så har det blitt bevegelser i røret som har ført til ytterligere to brudd, sier Geir Hagen til OA torsdag.

Han er konstituert leder for teknisk drift i Søndre Land, og har torsdag kveld bedt alt tilgjengelig mannskap trå til for å utbedre feilen.

Løsmasser

– Vi har en god pekepinn på hvor denne tredje lekkasjen er, så nå er det bare å få gravemaskinen i gang for å flytte masse så vi kommer til, sier Hagen til OA klokka 16 torsdag.

Han anslår da at lekkasjen vil være utbedret i løpet av få timer, og at det bare er et fåtall abonnenter som vil bli helt uten vann.

– Utfordringen er at dette er vannledning som er lagt i løsmasser uten forankring en gang tidlig på 70-tallet. Når det blir lekkasje og vann strømmer ut i bakken, begynner løsmassene å flytte på seg og blir ustabile. Da vi var borti med gravemaskinen tirsdag ble det også bevegelse et langt stykke bortover røret, sier han.

Kokepåbud i Søndre Land: – Alvorlig

Kokepåbud

Det første bruddet ble relativt raskt utbedret, men klokka 03 natt til onsdag gikk alarmen igjen.

– Vannet sank raskt i bassenget i Fall, så vakta ble varslet og fikk satt i gang arbeidet. Da var det en ny vannlekkasje 600 meter lenger borte som måtte repareres. Så fosset plutselig vannet inn i gruven der vi jobber ved fylkesvei 34 igjen klokka 15.30 torsdag, sier Hansen.

Det ble sendt ut kokepåbud for alle som får drikkevann fra høydebassenget i Fall, som fortsatt gjelder.

– Alle har vann, bortsett fra de som er nærmest dette tredje bruddet. Men når det har vært trykkfall i vannledning må vi sende ut kokepåbud for å følge Mattilsynets reglement. Vi har hatt én vannprøve som var helt ren etter lekkasjen, men må ha to etter siste trykkfall for å avblåse kokepåbudet, sier Hansen.

Kjører ut vann

I tillegg til private abonnenter får også Søndre Land ungdomsskole og Fryal barneskole vann fra høydebassenget i Fall, og er omfattet av kokepåbudet.

– Vi har kjørt ut drikkevann til skolene, og de har taklet utfordringen med dette bra, sier Hagen.

Også industribakeriet Berthas får vannet sitt fra bassenget der det nå er sendt ut kokepåbud.

– Vi har løpende kontroll på vannet som benyttes ved/på Berthas Bakerier og tar jevnlige prøveuttak. I tillegg har Berthas Bakerier uv-lys på tappepunkt. Når det skjer uhell på ledningsnettet, ser vi alvorlig på det og følger opp med ekstraordinært prøveuttak, både av vann og av ferdigvare. Produktene sperres inntil resultater foreligger. Med unntak av ekstra prøveuttak påvirker ikke dette produksjonen, med mindre oppfølgningsprøver påviser avvik, opplyser Kjersti Solhaug.

Kommentarer til denne saken