Gå til sidens hovedinnhold

Valgetterspill i Machiavellis ånd

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Under renessansen på tidlig 1500-tallet levde det i Italia en mann ved navn Nicolo Machiavelli. Han vant verdenshistorisk berømmelse for sin bok «Fyrsten». («Il Principe»)

Denne boken ble begjærlig lest av alle renessansefyrster, og den ble for dem som en bibel.

Og budskapet i boken kan sammenfattes som følger: Den fyrste som vil nå til maktens tinde, må være fullstendig hensynsløs og utøve mest mulig svik og bedrag mot alt og alle.

Når man ser hva som har skjedd i Nordre Land etter kommunevalget, kan man fristes til å tro at noen hver har lest sin Machiavelli.

Etter valget innledet Bygdelista i kraft av sin vippeposisjon forhandlinger både med Senterpartiet og Arbeiderpartiet. Og vi var enfoldige nok til å tro at de faktisk ønsket en avtale med oss. Det viste seg imidlertid at disse to partiene, som forøvrig var hovedmotstandere i valgkampen,

hadde innledet forhandlinger bak vår rygg. Hadde de sagt fra om at de førte parallelle forhandlinger, hadde dette vært legitimt nok. Men vi visste ingenting. Og når ordføreren i OA 24. september stod fram og uttalte at vår forhandlingsleder hadde vært løpende orientert, er det en grov usannhet. Vi hørte ingenting før avtalen mellom de to partiene var et faktum søndag 22. september. Vi var blitt offer for et gedigent svik, en politisk operasjon i Machiavellis ånd. Og som jeg sa til OA etter at nyheten ble kjent: Dette er noe jeg aldri skal glemme og aldri tilgi.

Svik og bedrag er en moralsk uakseptabel adferd, enten det skje i privatlivet, i forretningslivet eller i politikken. Bedragere er mennesker jeg definitivt vender ryggen, og som på livstid kan anse seg som mine personlige fiender.

Nå går jeg inn i en ørkenvandring i kommunestyret med fire år som enslig representant, berøvet formannskapsplassen og alle innflytelse. Men det skal ikke bli noen stille ørkenvandring.

I kommende fireårsperiode skal man fra kommunestyrets talerstol få oppleve en retorikk som er uten sidestykke I kommunens historie!

Kommentarer til denne saken