Gå til sidens hovedinnhold

Valget i Østre Toten

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Først og fremst, gratulerer med valget og lykke til i ordførergjerningen Bror Helgestad!

Valgresultatet viser at 70 prosent av velgerne i Østre Toten ønsker rødgrønt samarbeid. Noe som ville blitt et styringsdyktig og solid flertall.

Arbeiderpartiet har hele veien vært åpne på at det er denne konstellasjonen som har vært vår prioritet. Et flertall som dette ville over tid gitt stabilitet i kommunepolitikken.
Arbeiderpartiets ønske har blitt møtt med taushet fra Senterpartiet. Eneste respons er at ordførerkandidaten gjennom hele valgkampen har pekt på Arbeiderpartiet som sin hovedmotstander.
I tillegg er det i hans øyne en fare for demokratiet hvis de to største partiene i Østre Toten samarbeider.

Arbeiderpartiet ønsket samarbeid også i 2015, men ble da møtt med at Senterpartiet måtte få ordføreren hvis det skulle være aktuelt. Mandatfordelingen ble den gang som kjent 13 til Arbeiderpartiet og 5 til Senterpartiet. Er det da politikken som er avgjørende eller er det posisjoner?
En politikk som ut fra partiprogrammene i årets valg synes å være nesten identisk.
At Senterpartiet inngår et samarbeid med partiene de sentralt har som hovedmotstandere, er motstridende. Men da kommer den vanlige leksa med at det er forskjell på politikken lokalt og nasjonalt. Ordførerposisjonen synes å være altoverskyggende.

I dagene etter valget har Senterpartiet drevet et skyggespill og tilsynelatende vært interessert i å snakke med og forhandle med Arbeiderpartiet. Noe vi imidlertid ikke har hatt så store forhåpninger at skulle skje.
Dette er synd for 70 prosent av velgerne og for stabiliteten i Østre Toten kommune. Nå har vi et skjørt flertall som sannsynligvis vil måtte kompromisse på saker, til beste for de enkelte partiene.

Imidlertid har demokratiet talt og det er det aller viktigste. Arbeiderpartiet går nå i opposisjon og skal være en kritisk og konstruktiv samarbeidspartner overfor posisjonspartiene.

Lykke til med det politiske arbeidet i Østre Toten til nye og «gamle» politikere!

Kommentarer til denne saken