Skolevalget i Oppland: Ap og SV går mest fram

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

De samlede resultatene fra skolevalgene er klare. For Oppland viser det en klar framgang for Arbeiderpartiet (+ 2,6) og SV (+1,9), sammenliknet med valget for to år siden.

Framgangen går på bekostning av Rødt, som går tilbake meg 3,5 prosent.

Mange er kanskje overrasket over at medgangspartiet Sp har en liten tilbakegang i Oppland (- 0,5)

Små endringer sees på Venstre (+ 0,2), Høyre (+0,5), Frp (+0,2) og KrF (+0,5)

Ingrid Vaag Endrerud

Ingrid Vaag Endrerud

– En utrolig boost!

De sier Ingrid Vaag Endrerud i AUF Oppland.

– Vi satte rekord ved valget i 2015. Nå topper vi det med 2,6 prosentpoeng. Dette er et klart signal fra ungdom i Oppland om at de vil ha Jonas Gahr Støre som statsministerer. Vi må sende en kjempetakk til alle våre utrolig dyktige debattanter som har vært med på debatter som selv drevne voksne politikere synes er utfordrende. Nå har vi fått en vitamininnsprøytning for de seks siste dagene før valget, sier Vaag Endrerud, som er sentralstyremedlem i AUF.

Sositalistisk Venstreparti er også en vinner i skolevalget. Fylkesleder Hans Olav Lahlum er inspirert.

– En tredjedels økning fra sist passer ganske bra med tendensene ellers. Det tar vi med oss som inspirasjon i valginnspurten, sier han til OA

Store forskjeller fra 2013

Sammenliknet med Stortingsvalget for fire år siden er forskjellene store: Ap (+11,7), Sp (+4,1), MDG (+3,6), SV (+2,0), KrF (+0,4), V (+0,2), Frp (-3,5), Rødt (-4,5) og Høyre (-12,4). Vi ser altså en markant forskyving over mot de rødgrønne, selv om Rødt har mistet mange støttespiller. Den størst endringer er at Høyre går tilbake med over 12 prosentpoeng.

Silje Johansen er leder i Oppland Unge Høyre.

Silje Johansen er leder i Oppland Unge Høyre.

Silje Johansen i Oppland Unge Høyre er imidlertid strålende fornøyd.

– At vi går fram fra 2015 er veldig bra. Det viser at vi holder stand etter fire år i regjering. I 2013 var situasjonen en helt annet. Da hadde Ap regjert i åtte år og vi var et opposisjonsparti. Vi ser også at de borgerlige partiene har framgang i et fylke som egentlig er veldig rødt. Det tar vi som tegn på at vi har gjort det bra.

Johansen nevner at fraværsgrensen har vært en litt vanskelig sak for Høyre i møtet med elever på videregående.

– Naturlig nok, det måtte vi regne med. Men på tross av dette har vi altså framgang. Så vi er fornøyd. Ikke minst fordi vi gjør det så godt på landsbasis om dagen. Dette går vår vei, sier Johansen.

Landsbasis

Tendensen i Oppland er dermed annerledes enn på landsbasis, der SV, Sp og Rødt går klart fram i skolevalget sammenlignet med utfallet for to år siden. Aps oppslutning faller kraftig, men partiet er likevel klart størst.

Arbeiderpartiet ender med en oppslutning på 27,8 prosent og blir dermed landets klart største parti blant elevene på norske videregående skoler. Men valget er likevel en nedtur for Ap, som går tilbake hele 4 prosentpoeng sammenlignet med skolevalget i 2015, da det var kommune- og fylkestingsvalg i Norge.

Utviklingen er motsatt for Aps rødgrønne allierte. Senterpartiet går fram med 1 prosentpoeng til 6,8 prosent. SV er valgets store vinner. Partiet får en oppslutning på 10 prosent, en framgang på 2,5 prosentpoeng siden 2015.

Stedet hvil

Miljøpartiet De Grønne står på stedet hvil med en oppslutning på 6,8 prosent, mens valget er en opptur for Rødt. Partiet får støtte fra 5,7 prosent, en framgang på 1 prosentpoeng.

For de borgerlige partiene er utslagene i skolevalget mindre, men tre av de fire samarbeidspartiene faller. Høyre går tilbake med 1,2 prosentpoeng til 15,1 prosent og er dermed fortsatt det klart største partiet på borgerlig side.

Fremskrittspartiet går tilbake 0,3 prosentpoeng og ender på 10,4 prosents oppslutning.

KrF får støtte fra 3,1 prosent av skolevelgerne, en tilbakegang på 0,1 prosentpoeng. Venstre vokser med 0,9 prosentpoeng og ender på 7,4 prosent.

Her kan du ta OAs valgomat

Andre partier får støtte fra 4,9 prosent av elevene, en tilbakegang på 1,9 prosentpoeng.

Også Piratpartiet faller kraftig sammenlignet med 2015, med 2 prosentpoeng til 2,0 prosent.

I år var nesten alle videregående skoler, i alt 392, over hele landet påmeldt til skolevalget. Norsk senter for forskningsdata (NSD) regnet på forhånd med at flere enn 150.000 elever ville delta.

(©NTB)

Fakta om skolevalget

* Skolevalg holdes på videregående skoler 4. og 5. september. I år er 389 skoler påmeldt.

* Resultatene presenteres tirsdag klokka 19 av Norsk senter for forskningsdata (NSD)

* Skolene kan velge mellom e-valg og papirvalg. Elevene får kun stemmesedler med partinavn på, ikke lister.

* Siden 1989 har valgene blitt samordnet nasjonalt slik at man kan presentere samordnede resultater. NSD har ansvar for gjennomføringen av valget på oppdrag fra Utdanningsdirektoratet.

Kilde: Norsk senter for forskningsdata.

Artikkeltags