Gå til sidens hovedinnhold

Hun er 36, han er 18. De stiller til valg for ... Pensjonistpartiet

Artikkelen er over 5 år gammel

Tone Lise Kvernlien (36) er i den hektiske småbarns-perioden, mens Trym Sivesindtajet (18) er skoleelev. For dem er det naturlige partivalget Pensjonistpartiet.

– Pensjonistpartiet ble startet for å jobbe for pensjonister, men nå har partiet et helhetlig program, sier Tone Lise Kvernlien og Trym Sivesindtajet.

Kvernlien er Gjøvik Pensjonistpartis førstekandidat til kommunestyret, mens Sivesindtajet er på sjetteplass. Han stiller også til valg til fylkestinget. Der står han på tredjeplass.

Ingen ideologi

Kvernlien meldte seg inn partiet for om lag ett år siden, mens Sivesindtajet meldte seg inn som 16-åring. Begge har vært samfunnsengasjert lenge. De merker at folk har en forutinntatt holdning om at partiet de representere bare er for folk over 60.

– PP jobber med alt fra vugge til grav, sier Kvernlien.

– Jeg leste alle partiprogram for første gang da jeg var 12 år, sier unggutten, som opprinnelig er fra Lena. Han går på Gjøvik videregående skole og har derfor flyttet til Gjøvik.

– Pensjonistpartiet er et rødblått parti. Partiet er ikke låst til en ideologi. Vi tenker mer på enkeltsaker. Fornuft framfor ideologi, sier Sivesindtajet.

Dem som har minst

Kvernlien er bosatt på Biri, er vernepleier og jobber som miljøterapeut ved Snertingdal skole. Hun har jobberfaring fra ulike sektorer innen helse og omsorg, og hun har vært hovedtillitsvalgt i fagforeningen Delta.

– Jeg ønsket å engasjere meg i lokalpolitikken og jobbe for saker som engasjerer med. Jeg vil være med å påvirke beslutninger. Pensjonistpartiet har et ekstra fokus på dem som har minst, og de som trenger mer hjelp enn vanlig. Jeg ønsker å være en talsperson for disse gruppene, sier Kvernlien.

Sivesindtajet har samme fokus. Han vil hjelpe de som trenger det mest, men han er også opptatt av skole og landbruk.

– Vi må tilrettelegge på skolen etter hva elevene trenger mer enn det som blir gjort i dag. Elever blir presset gjennom samme form, men vi har forskjellige behov. Nedleggelse av sykehjemsplasser i Østre Toten vekket et engasjement hos meg, og jeg mener kommunene må sørge for en bedre helsetjeneste for å møte eldrebølgen, sier han.

Vippeposisjon

Gjøvik kommune er i en presset økonomisk situasjon. Det nye kommunestyret må høyst sannsynlig kutte i budsjettet for 2016. Prognosene sier 39 millioner kroner.

– Hvor vil dere kutte?

– Helse og skole er hellig. Vi må se på andre områder, sier Kvernlien.

– Store deler av kommunebudsjettet går til skole og helse. Hvordan unngå det?

– Vi vet det er vanskelig å unngå, men vi må få innsikt i alle områder og se hvor det er mest hensiktsmessig å kutte, sier Kvernlien.

– Er det aktuelt med konkurranseutsetting av tjenester?

– Vi har det som en mulighet, men det skal ikke gå utover kvaliteten på tilbudet, sier Kvernlien og Sivesindtajet.

Har friere

Pensjonistpartiet har i dag to plasser i kommunestyret. De håper å få inn en til. Kvernlien er klar over at partiet fort kan havne i vippeposisjon og være med å avgjøre om det Arbeiderpartiet beholder makta i byen. Ved behandling av budsjettet for 2015, støttet partiet Arbeiderpartiet.

– Vi er åpne for å samarbeide med begge sider. Vi merker at de andre partiene er på frierferd, sier Kvernlien og Sivesindtajet.

Kommentarer til denne saken