10 ting du bør vite om valget

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

De politiske partiene kniver om stemmen din vel vitende om at den kan bli avgjørende.

DEL

Valgkampen er i gang for fullt, og Oppland Arbeiderblad skal følge partiene, debattene og ta temperaturen på hva folk mener.

Her er en kjapp innføring om hva du bør vite nå før valgkampen hardner til:

1: Gjøvik Arbeiderparti har styrt byen i 92 år, men partiet har aldri vært så nær å miste makten til de borgerlige som ved forrige valg. Ap gjorde et godt valg, men samarbeidspartner SV mistet mange stemmer. Spenningen var stor om Sp ville velge borgerlig eller sosialist side. De valgte fire nye år med rødt-grønt styre. Senterpartiets Lise Hammerud har i år meldt at de på ingen måte føler seg bundet til å samarbeide med Arbeiderpartiet videre – og dermed åpnes det for andre konstellasjoner. Et politisk spill fra Sp for å sikre at de ikke havner i ingenmannsland etter valget, eller er samarbeidsklimaet mellom ordfører Bjørn Iddberg og varaordfører Torvild Sveen på frysepunktet? Så langt i år viser meningsmålinger lokalt at det igjen går mot et veldig jevnt løp, så hvis du tror at en stemme til eller fra ikke gjør noen forskjell, må du tro om igjen.

2: I Østre Toten har Senterpartiet regjert i 20 år, hvorav de siste 12 årene med Hans Seierstad som ordfører. Når Seierstad nå gir seg i politikken, er det duket for et ordførerskifte i kommunehuset på Lena. Helt sikkert er det at det kommer til å bli kvinnelig ordfører, siden alle de tre største partiene har kvinner på topp. OAs meningsmåling før ferien viste at Tove Beate Skjolddal Karlsen (H) ligger best an, men hun pustes i nakken av Arbeiderpartiets ordførerkandidat Guri Bråthen som har et godt tak på de kvinnelige velgerne. Sp hadde et stort fall på målingen, men ordførerkandidat Kari Røssum kan fort vinne velgerne tilbake. Med andre – i Østre Toten blir det veldig spennende!

3: Nordre Lands Arbeiderpartiregime har aldri vært så truet som foran dette valget. De borgerlige partiene har samlet seg, og med Senterpartiets toppskytter Ola Tore Dokken i spissen har de finstilt siktet på ordførervervet. Ap har lenge hatt rent flertall, men på OAs måling i juni falt partiet med nesten 15 prosentpoeng. Sp fikk sammen med Høyre, Bygdelista og KrF rent flertall. Vil det holde når sittende ordfører Liv Solveig Alfstad setter i gang Arbeiderpartiets sterke valgkamp-maskineri?

4: I Søndre Land og Vestre Toten ser det ikke ut å ligge an til store endringer i det politiske landskapet. I Søndre Land mistet Bygdelista makta for fire år siden, og så langt ser det ikke ut til at de skal klarer å gjenvinne tronen. Innbyggerne i Søndre Land er imidlertid ikke helt fornøyd med jobben til Arbeiderpartiet, men om denne misfornøydheten vil føre til skifte, er høyst usikkert. Også i Vestre Toten må opposisjonen mobilisere kraftig hvis de skal klare å vippe Leif Waarum og Arbeiderpartiet ut av rådhuset, men Ap har ikke rent flertall, så vi skal ikke avskrive et skifte der heller.

5: På Hadeland er det også Ap som regjerer. I Jevnaker skal det et politisk jordskjelv til for at ikke Lars Magnussen skal overta som ny ordfører etter Hilde B. Fivelsdal. Han er nå varaordfører, og ligger an til å få godt over 40 prosent av stemmene. Lunner-ordfører Harald Tyrdal sitter også tilsynelatende trygt etter valget, i alle fall med hjelp fra Sp og SV. Mest usikkert er det i Gran, med nykommeren Randi Eek Thorsen som Ap-kandidat etter Knut M. Lehre. Men Høyre og Gran Bygdeliste er i støtet, og kan kapre mange nok stemmer til å ødelegge for Ap. Bygdelista er blant annet skeptisk til kommunesammenslåing og kan få stemmer på det. Velgerne i Gran og Lunner skal for øvrig si ja eller nei til dette på valgdagen.

6: De fleste av våre kommuner sliter med de samme økonomiske problemene, og noe av det første de splitter nye kommunestyrene blir nødt til å forholde seg til er kraftige kutt i budsjettene. Like viktig som å vite hva partiene vil prioritere i de neste fire åra, blir det altså å få vite hva de vil prioritere bort når de kommer til første korsvei. Vil de ofre en skole, et sykehjem, eller øke eiendomsskatten? Ett sted må de hente pengene fra. OA har tenkt å spørre – men gjør det du også, enten når du passerer en stand, eller når en politiker ringer på døra for å dele ut boller.

7: Mye settes inn på å mobilisere ungdom til å stemme ved dette valget, men valgdeltakelsen har generelt gått nedover. Ved forrige valg stemte bare litt over halvparten av de stemmeberettigede ved fylkestingsvalget. I kommunene stemte om lag seks av ti. Hvis de som sitter på gjerde, velger å avlegge stemme, kan det gi store utslag.

8: Også ved dette valget er valglistene forholdsvis helhvite. Basert på valglistene i Gjøvik kommer nesten ingen personer med fremmedkulturell bakgrunn til å bli valgt inn i kommunestyret i år heller, til tross for at hele 12 prosent av kommunens befolkning nå er av utenlandsk opprinnelse. Unntaket er Høyres Orchide Zubor som har thailandsk mor og slovakisk far. Zubor har svensk statsborgerskap. Det er ikke spesielt mye bedre i de andre kommunene. Vil du stemme inn en fremmedkulturell, må det altså kumuleres.

9: I fylkestinget er det i dag rødgrønt styre, og alt tyder på at det vil fortsette. Even Aleksander Hagen fra Otta er den soleklare kandidaten til å overta etter Gro Lundby som fylkesordfører. Han blir i tilfelle landets yngste med sine 27 år.

10: Kan du ikke stemme valgdagen, så kan du allerede nå forhåndsstemme i alle kommuner.

Er du i tvil om hva du skal stemme? Kanskje OAs velgerhjelp kan gi deg en dytt i riktig retning. Ta velgerhjelpen her.

Artikkeltags