Hun blir Østre Totens nye ordfører

Guri Bråthen

Guri Bråthen Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Det blir politisk maktskifte i Østre Toten. Dette ble klart sent torsdag kveld, da Arbeiderpartiet, Venstre og Miljøpartiet De Grønne ble enige om å inngå en politisk samarbeidsavtale.

DEL

Guri Bråthen fra Arbeiderpartiet blir kommunens nye ordfører. Lene Melbye fra Venstre blir varaordfører.

– Vi er enige, og skal møtes fredag for å signere en avtale om politisk samarbeid. Vi er også enige om å jobbe videre med en politisk plattform for samarbeidet. Denne vil bli presentert senere, opplyser Guri Bråthen sent torsdag kveld.

16 mot 13 i kommunestyret

Det nye flertallet i Østre Toten setter seg i posisjon med i alt 16 av 29 mandater i kommunestyret. Flertallet består av Arbeiderpartiets 13 mandater, Venstres 2 mandater og MDGs ene mandat.

Mens MDG er nykommer i kommunestyret, har Venstre de siste 20 åra vært en del av en samlet ikke-sosialistisk blokk som har regjert Østre Toten med ordfører fra Senterpartiet. Når det nye kommunestyret konstitueres i Bygdestua på Hoffsvangen onsdag 14. oktober, vil Østre Toten få sin første kvinnelige ordfører og Arbeiderpartiet ordføreren igjen etter 20 år med senterpartiordfører.

De tre samarbeidende partiene er enige om at Arbeiderpartiet skal ha tre og Venstre ett medlem i formannskap. De fordeler også ledelsen av kommunens fire hovedutvalg seg imellom på tilsvarende vis.

Ap ønsket rødgrønt

Etter valget gikk Arbeiderpartiet raskt ut og inviterte til et rødgrønt samarbeid. Den første tanken hos mange gikk nok da til et mulig samarbeid med Senterpartiet. Resultatet er rødgrønt, men altså uten at det inkluderer Senterpartiet.

Senterpartiet har på sin side forsøkt å holde den ikke-sosialistiske blokka samlet bak Kari Røssum som deres ordførerkandidat. En slik løsning ville trolig gitt varaordførervervet til Tove Beate Skjolddal Karlsen fra Høyre.

– Tungen på vektskålen

Skjolddal Karlsen uttrykker seg slik at en pressemelding fra Østre Toten Høyre torsdag kveld:

«Det er nå avklart at Venstre ønsker å skifte side i det politiske landskap som har vært etablert i Østre Toten de siste 20 årene. Med et godt valgresultat for Høyre der vi gikk fram og beholdt alle våre mandater, har vi jobbet tett og intenst for å få til et bredt flertall på ikke sosialistisk side. Forhandlingene og arbeidet var konstruktivt og grundig, men tungen på vektskåla ble til siste slutt et Venstre som valgte å skifte side.

Østre Toten vil nå få en konstruktiv og aktiv opposisjon. Vi har mye god politikk vi vil jobbe for å få gjennomført»

Artikkeltags