Gjøvik Ap er ikke lenger avhengig av Senterpartiet

På samme lag?: Ap-ordfører Bjørn Iddberg (t.v.) og varaordfører Torvild Sveen (Sp) har samarbeidet tett de siste fire årene. Dersom resultatene fra meningsmålingen holder seg, er det ikke sikkert de spiller på samme lag i kommende fireårsperiode. Arkivbilde

På samme lag?: Ap-ordfører Bjørn Iddberg (t.v.) og varaordfører Torvild Sveen (Sp) har samarbeidet tett de siste fire årene. Dersom resultatene fra meningsmålingen holder seg, er det ikke sikkert de spiller på samme lag i kommende fireårsperiode. Arkivbilde

Av
Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

MENINGSMÅLING Arbeiderpartiet kan velge og vrake i samarbeidspartnere i Gjøvik i neste kommunestyreperiode.

Vel å merke dersom meningsmålingen InFact har gjort for Oppland Arbeiderblad holder stikk også etter valgdagen 14. september.

I den nye målingen, som ble tatt opp 17. juni, får Ap en oppslutning på 46,7 prosent, en økning på 3,6 prosentpoeng i forhold til kommunevalget i 2011.

Dersom det blir valgresultatet, vil Ap få inn 22 kommunestyrerepresentanter, en økning på to fra i dag.

Det betyr at partiet kun trenger støtte fra ytterligere en representant for å ha flertall.

Flere muligheter

Det betyr at dagens rødgrønne samarbeid i Gjøvik mellom Ap, SV og Sp kan bli endret etter valget.

Ap er, etter den nye målingen, ikke lenger avhengig av støtten fra Senterpartiet. De kan klare seg med støtte bare fra SV, som er inne med en representant, eller alternativt fra Rødt, som også er inne med ett mandat.

Miljøpartiet De Grønne, som er inne med en representant på denne målingen, kan også være en aktuell samarbeidspartner for Ap.

Senterpartiet, som i dag har varaordføreren i Torvild Sveen, beholder sine tre representanter, men kan etter valget bli sittende uten påvirkningskraft i Gjøvik.

Holder døra åpen

Ordfører Bjørn Iddberg svarer «Nja» på om Ap vil fortsette samarbeidet med SV og Sp etter høstens valg.

– Vi er åpne for å samarbeide både med dem og andre, sier Iddberg. Ordføreren sier det har vært utfordrende å komme i mål med samarbeidspartiene i enkelte saker.

– Vi har jo fått støtte fra flere andre partier i enkeltsaker, fastslår Iddberg, og nevner at både Pensjonistpartiet og Kristelig Folkeparti har vært med og sikret Ap flertall.

Iddberg sier han regner med at Ap vil snakke sammen med sine nåværende samarbeidspartnere, men at ingen ting er gitt.

Ordføreren mener det er gledelig med framgangen fra siste kommunevalg, men understreker at det er store feilmarginer forbundet med meningsmålinger.

– Men det er en fin måling for oss å gå inn i ferien med, mener Iddberg, som sier han er glad SV og Sp holder stillingen.

– Det er med og styrker oss, mener han.

Hvilket parti er du mest enig med? Ta vår velgerhjelp

Snakker sammen

Varaordfører Torvild Sveen sier det er naturlig at Ap, SV og Sp «tar en sondering» etter valget.

– Vi er ikke ferdig snakket, og jeg regner med at Ap inviterer oss til en prat etter valget, sier Sveen.

Varaordføreren sier han personlig har hatt et godt samarbeid med ordfører Bjørn Iddberg.

– Vi har samarbeidet om den politiske plattformen vi ble enige om etter forrige valg, og har vel innfridd de fleste av sakene, sier Sveen. Meningsmålingen viser en framgang på 0,4 prosentpoeng for Sp siden kommunevalget i 2011.

– Det er motiverende å ha framgang, og se at vi kan bli flere i kommunestyregruppa. Jeg har tro på at langsiktig arbeid fører fram, mer enn skippertak i valgkampen, sier Sveen.

Skru opp tempo

Høyre gjorde et brakvalg med en oppslutning på 24 prosent i 2011. Nå får partiet 18,1 prosent, en tilbakegang på 5,9 prosentpoeng.

– For oss er dette en spore til å skru opp tempoet i valgkampen. Vi ser at Ap er store, og må jobbe hardere og rette innsatsen mot å forklare hvorfor det trengs et skifte i Gjøvik, mener Høyres ordførerkandidat Svein Håvar Korshavn. Han påpeker at mange av partiene har marginale forskjeller fra 2011 til i dag.

– I praksis skjer endringene mellom de tre store, Ap, Høyre og Frp, fastslår Korshavn.

Han sier Høyre ofte har sett at de mobiliserer mange velgere gjennom valgkampen.

– Vi har en utfordring i å kommunisere godt nok at mange av de gode sakene regjeringen har tatt fram er Høyre-saker. Det tror jeg vil endre seg i løpet av valgkampen, sier Korshavn, som er glad for at Frp har hatt framgang (4,0 prosentpoeng) så lenge Høyre går tilbake.

– Men det er langt fram. Jeg tror mange velgere vil forstå hvorfor det er behov for et skifte, når vi snakker politikk, sier Korshavn.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken