Om det rødblå ekteskapet i Søndre Land ender i skilsmisse, vil de fortsatt dele omsorgen

Høyt henger de: Varaordfører Rune Selj (H) og ordfører Terje Odden (Ap) tester ut klatrestativet på nye Svingen barnehage, et av prosjektene de har vært helt enige om politisk. Nå kan Odden og resten av Arbeiderpartiet kanskje snart styre uten Selj som copilot. Foto: Per Zhang Skjønberg

Høyt henger de: Varaordfører Rune Selj (H) og ordfører Terje Odden (Ap) tester ut klatrestativet på nye Svingen barnehage, et av prosjektene de har vært helt enige om politisk. Nå kan Odden og resten av Arbeiderpartiet kanskje snart styre uten Selj som copilot. Foto: Per Zhang Skjønberg

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

MENINGSMÅLING FOR SØNDRE LANDI en fersk meningsmåling utført av InFact for Oppland Arbeiderblad ender Arbeiderpartiet på omtrent nøyaktig samme resultat som i inneværende periode, ned kun 0,1 prosent til 47,4.

Men de får ett mandat mer enn i dag, og det gir dem rent flertall i kommunestyret med 13 av 25 medlemmer. Det betyr at de ikke trenger å samarbeide så tett med Høyre i framtiden – om de ikke vil.

– Vi er åpne for å medvirke, men om dette skulle bli resultatet, har de alle kortene på hånda, sier varaordfører Rune Selj (H). Høyre går svakt opp i forhold til for fire år siden og ender på 13,3 prosent og tre representanter, som i dag.

LES OGSÅ:

Arbeiderpartiet over 50 prosent i Vestre Toten 

Gjøvik Ap er ikke lenger avhengig av Senterpartiet 

Vil samarbeide videre

Ordfører Terje Odden er imidlertid ikke klar for å slå hånden av sin politiske støttespiller.

– Flertall eller ikke, jeg er for et samarbeid uansett. Vår styrke i Søndre Land er at vi får til noe sammen uavhengig av politisk parti, sier Odden.

Han er veldig fornøyd med alt de sammen har fått til i kommunen de siste årene, og det kan Selj si seg enig i.

– Jeg vil være forsiktig med å tolke signalene, men det er jo ikke å ta i at en ser at en negativ trend er i ferd med å snu, sier Selj.

Han viser til at det har vært stor enighet i kommunen om de ulike satsingene, og mener å ha vært med på en holdningsendring og en vilje til å satse.

– Vi har fått gjennomslag for noe i dette samarbeidet vi kanskje ikke hadde fått ellers, men vi har også vært uenige og vist dette, sier Selj.

Hvilket parti er du mest enig med? Ta "Velgerhjelpen" her!

Enige om å være uenige

Et eksempel der Høyre og Arbeiderpartiet har vært klart uenige, var da det ble bestemt å opprettholde drift av skole på Vestsida – og opprettelsen av det som i dag er Vestsida oppvekstsenter. Arbeiderpartiet hentet her støtte for gjenoppbygging fra andre partier.

– Vi snakket om det før dette samarbeidet startet, at i saker der vi var uenige kunne vi være uenige, sier Selj.

TRIO GRANDE: Terje Odden, Bjørg Rønningen, Jon Odden og resten av Arbeiderpartiet vil gjerne glise hele veien til valget.

TRIO GRANDE: Terje Odden, Bjørg Rønningen, Jon Odden og resten av Arbeiderpartiet vil gjerne glise hele veien til valget.

Et annet eksempel fikk vi i kommunestyret sist mandag da Høyre fremmet et forslag om å kun se mot Nordre Land om en mulig kommunesammenslåing, og ikke være med på forhandlinger om en storkommune sammen med også Gjøvik og Toten.

Meningsmålingen viser også at de yngste velgerne støtter seg mest til Arbeiderpartiet. I gruppen opp til 29 år har de hele 60 prosent oppslutning.

SV og KrF helt ute

– Vi må brette opp ermene og vise hva vi står for. Vi har en jobb å gjøre, sier Kai Werner Evensen (SV), som selvsagt ikke er fornøyd med at SV ligger an til å falle ut av kommunestyret.

– Vi vil være med å jobbe for bygdas befolkning og må markere dette fram mot valget, sier han.

I inneværende periode stilte Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Venstre felles liste til valget. Det ga dem fem representanter sammen. I målingen er Venstre inne med en, Senterpartiet inne med tre, mens KrF er helt ute.

– Det har vært et godt samarbeid og i lokalpolitikken har vi kanskje ikke vært så uenige, men vi har vært med å korrigere vedtak, sier Gerd Myklebust Wang (KrF).

– Det blir kjempemoro, sier Roger Fløttum (Frp). Han er førstekandidat på deres liste og får med seg to partifeller i kommunestyret om målingen blir resultatet.

– Vi må tenke på tvers av partiene og finne de gode løsningene, sier Fløttum.

Artikkeltags