Gå til sidens hovedinnhold

Politikk og ikke person, Iddberg

Artikkelen er over 5 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg forstår at det er innspurt og at både AP og ordføreren er presset, men vi er alle tjent med å holde en anstendig tone i den politiske debatten også gjennom valgkampen. Hvis ordfører Iddberg hadde lest Høyres leserinnlegg en ekstra gang, hadde han kanskje latt være å dra til med en ganske uverdig personomtale.

Alle avisene rundt Mjøsa har fokus på Eidsivas økonomiske utfordringer og en egenrådig ledelse som har fått drive uten plagsom innblanding. Mange har stilt spørsmål om kontroll og oppfølging av styret og administrasjonen i Eidsiva.

Men når jeg stiller det samme spørsmålet, blir det tydeligvis for mye for Bjørn Iddberg. Jeg spør fordi ordføreren er medlem av bedriftsforsamlingen i Eidsiva og dermed skal føre nødvendig kontroll med selskapet.

Det har ikke manglet på advarsler og oppslag om økonomien i Eidsiva. Derfor burde Iddberg og bedriftsforsamlingen stilt kritiske spørsmål til selskapets styre og ledelse på et tidligere tidspunkt. Derfor er det naturlig å stille spørsmål om Gjøviks interesser har blitt ivaretatt godt nok. For bare to uker siden fikk vi vite at Iddberg er medlem av eierutvalget i Eidsiva. Mange ble overrasket over dette og at ordføreren ikke følte det var nødvendig å informere om at det i eierutvalget pågikk viktige diskusjoner som påvirker selskapets utvikling. Derfor er det grunn til å stille spørsmål ved åpenhet om viktige prosesser.

Jeg forstår at ordføreren mener at Gjøvik har lite å si i Eidsiva. Men våre aksjer i Eidsiva er den største enkeltpasseringen kommunen har. Så om ikke Gjøvik er en av de største og viktigste eierne av Eidsiva, er Eidsiva viktig for Gjøvik. Utbyttet av Eidsiva påvirker hvilke tjenester vi kan gi innbyggerne. Derfor burde kontrollen av selskapet vært bedre.

I valgkampen har vi med rette kritisert Arbeiderpartiet og den politiske ledelsen for saker som burde vært ivaretatt og gjennomført raskere. Ordføreren får ros når ting går bra og anerkjennelse når vi løser vanskelige saker. Da må han også tåle søkelyset på egen politikk og ta kritikk for det som burde vært gjort bedre.

Både Høyre, Senterpartiet og Rødt har etterlyst innsyn og kontroll av Eidsiva. Flere fra Høyre har etterlyst litt mer pågangsmot, større ambisjoner for Gjøvik og mer handlekraft fra AP. Vi har skrevet en rekke innlegg med ideer, forslag og standpunkter. Vi snakker om Høyres løsninger og vår egen poltikk. Da er det rart at Iddberg heller snakker om Høyres politikere.

Kommentarer til denne saken