Min bestemor kunne aldri tenke seg å strikke på søndager, dette var synd! Hun tilhørte siste generasjon av en 500-årig tradisjon av luthersk pietisme. Nå er Gud død og den pietistiske tradisjon avviklet. Men i tomrommet etter Guds død har det langt fra blitt stille. De ekstroverte har fylt tomrommet etter Gud, og gjort søndagen til sin dag. Endelig, etter 500 år er de fri! Om to år er det 500 år siden Martin Luther spikret opp sine 95 teser på kirkedøra i Wittenberg, og det blir stor feiring. Men de som har størst grunn til å feire er nok de ekstroverte.

I dag reiste vi på Totenåsen for å plukke blåbær og grille, og håpet på en stille og fredelig søndag. Men det ble langt fra stille. To hytteeiere var ute med motorsaga si, den ene saga hørtes ut til å gå på fri eksos, og fra ei hytte hørtes hammerslag så det ljomet bergimellom. Hva var vel bestemors strikkepinner mot dette?

Søndagen er ikke lenger en hviledag, men en aktivitetsdag, hvor det virker som om det er om å gjøre å bråke mest mulig. Som kjent elsker de ekstroverte og lavsensitive action og støy. Den sittende regjeringa er de lavsensitives regjering, og ønsker nå også å gjøre søndagen til en handledag. Videre ønsker de snøscooterkjøring og annen dopaminfrigjørende motorsport velkommen i utmarka. Shopping og motorsport er begge deler dopaminfrigjørere, og her er vi ved sakens kjerne. De ekstroverte er født med lave dopaminreserver, og trenger bråk, fart og spenning for å fylle opp igjen dopaminreservene. Det er ingenting de avskyr mer enn stille refleksjon og bønn, derfor har de stjålet søndagen fra kirken og gjort den om til en actiondag, slik at de kan føle seg vel med fulle dopaminlagre resten av uka.

Derfor er det nå mandagen som er blitt den stille dagen, når de ekstroverte har fått rast fra seg og roet seg ned noen hakk etter søndagen. Muslimenes fredag eller jødenes lørdag er heller ikke særlig rolige dager, og den kristne søndagen har utviklet seg til å bli et reint Helvete. Nei, gi meg mandagen!

Jeg vet ikke om det finnes noen religion som har mandagen som helligdag? Gjør det det konverterer jeg tvert! Hvis ikke kan det hende vi høysensitive bør starte en ny religion, hvor vi gjør mandagen til hvile- og helligdag. Så kan regjeringa og de lavsensitive få ha søndagen for seg selv. Vi høysensitive utgjør faktisk 20 prosent av befolkningen. Ved lokalvalget vil jeg oppfordre alle høysensitive til å stemme på de partier som ønsker søndagsstengte butikker. Kanskje finnes enda mulighet for å ta tilbake søndagen? For i en verden som blir stadig mer stressende og støyende og full av alle slags stimuli, trenger vi søndagen som en stille hviledag mer enn noen gang!