Ingvar Skattebu " /> Ingvar Skattebu " /> Gå til sidens hovedinnhold

– Dra hjem? I dette været? Nå må det bli slutt på disse omtrentlige katastrofemeldingene

■ Sterke reaksjoner på NRK-melding

Artikkelen er over 6 år gammel

– Vi er forbannet på NRK og disse katastrofemeldingene med yr.no og Statens vegvesen som kilde.

«Reis hjem fra fjellet i dag» melder NRK mens det er drømmeforhold i fjellet. Skandaløst, tordner Beitostølens PR-sjef, Bjørn B. Jacobsen

– Nå må det bli slutt på disse omtrentlige katastrofemeldingene fra NRK, med Yr og Vegvesenet som kilde. Turist- og besøksindustrien i fjellet er forbannet. Hvem tar regningen for alle som skremmes til å være hjemme? spør Jacobsen.

– Skjerpe seg

– Nå må NRK, YR og Vegvesenet skjerpe seg og slutte å sende ut alle katastrofemeldingene om at folk enten ikke må reise til fjells eller som dagens melding; «reis hjem fra fjellet». Når dette i ti av ti tilfeller handler om hvorvidt fjellovergangene er åpne eller ikke, hvorfor sier de ikke det? spør Jacobsen.

– Dette er ikke bare unyansert, det er fryktelig slurvete fra YR og Meteorologiske og Vegvesenet, som vi må kunne stole mer på enn som så.

Skyfri himmel

OA møter Jacobsen under skyfri himmel, midt i mylderet ved foten av OlaXpressen på Beitostølen. Det er god trafikk i bakkene, folk har kledd seg for vinden, og de fleste har solbriller.

– Virkeligheten er at du skal ikke passere en eneste fjellovergang for å komme til samtlige av våre store fjell- og vintersport-destinasjoner som Beitostølen, Geilo, Hemsedal og Trysil, så hvorfor skal folk «helst kjøre ned fra vinterfjellet i dag», som NRK påstår at både Vegvesenet og Meteorologisk «er samstemte i».

– Tenke konsekvenser

– Her er det kanonvær med sol, blå himmel, puddersnø, noen få minusgrader, flau vind. Drømmeforhold med andre ord. Så den dramatiske meldingen «reis hjem fra fjellet i dag» er mildt sagt provoserende, i disse tider da et snøfritt østlandsområdet preget av mye mildvær, med tusenvis av mennesker. Silke meldinger kan få store konsekvenser for reiselivet.

Dramatiserer

Det alvorlige i dette er at denne form for mangel på etterrettelighet hos både Yr, Vegvesenet og NRK som dramatiserer og formidler virkeligheten, selvsagt har økonomiske konsekvenser.

Sitter du i østlandsområdet, har lyst til å reise til fjells, holder du deg kanskje hjemme når du hører disse meldingene.

- Når vi ikke kan stole på disse tre instansene, som alle skal og bør representere grunnfjellet i hva vi forbinder med troverdig kommunikasjon om vær og føre, er vi på ville veier. Nå må de lære seg å skille seg på problemer ved fjellovergangene og fjellet generelt. Det er to helt forskjellige ting, sier Jacobsen.

Kommentarer til denne saken