Tok jubileet på forskudd

Høre stavkyrkje

Høre stavkyrkje Foto:

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

Tømmeret i taket på Ulnes kirke viser at bygda tok 750-årsjubileet på forskudd

DEL

Årringene i takkonstruksjonene viser at tømmeren ble høgd i 1265-66.

Jahn Børe Jahnsen, som bor i Ulnes og er museumskonservator, sier at jubileet i 1995 var basert på et romslig skjønn, og at året var noe tilfeldig valgt. Men markeringen foregikk i stor stil, med kongebesøk og jubileumsbok.

- Tok dere jubileet på forskudd?

- Den gang antok vi at kirken var fra rundt 1250, men med god slingringsmonn. Så vi valgte å feire i 1995, sier Jahnsen.

- Blir et nytt jubileum om noen år?

Det tror jeg ikke, sier Jahnsen med et smil. Feiringen i 1995 var en storstilt affære med alt fra biskop til kong Harald på besøkslista. Så den ferske dateringen borger ikke for et nytt storløft.

– Men jeg synes det er interessant at vi har fått denne dateringen. Det vi vet med sikkerhet er at stokkene i taket er hogd i 1265-66. Det vi ikke vet, er når de ble satt opp. Men sammenfallet med det vi ellers vet om kriken stemmer godt, sier Jahnsen.

Byggestiler

Jahnsen sier at den opprinnelige dateringen av Ulnes kyrkje var basert på at byggestilen på murverket forteller at dette har foregått i overgangen mellom romansk og gotisk stil, med et visst slingringsmonn.

Slidredomen er også en steinkirke med tretak.

- Der har murarbeidet vært antatt å stamme fra slutten av 1100-tallet, mens dateringen fra treverk et i taket forteller at tømmeret er hogd i 1268. Det er et interessant fenomen, sier Jahnsen. Men han understreker at kirken av stein og tretaket slett ikke trenger være bygd samtidig.

- Vi vet at Slidredomen sto der i 1264. Vi har en pavebrev fra 1264 der det går fram at pave Urban den fjerde utpekte en prest til mariakirken i Slidre, sier Jahnsen.

Innertier

Årringsdatering, eller dendrokronologi som det heter å fagspråket, har tidligere tidfestet Høre stavkyrkje i Vang i Valdres til 1179. Stavkirkene har tidligere fått same type analyse som den taket i steinkirkene nå får.

Det var antatt at Høre stavkyrkje kunne være fra dette året, fordi det er funnet en runeinnskrift i taket som refererer til slaget på Kalveskinnet i Trondheim 19. juni 1179. Det var der kong Sverre og birkebeinerne vant over baglerne. Taket i Høre stavkyrkje er datert til vinteren 1178-89, altså vinteren før slaget.

Artikkeltags