Fire friluftsglade kvinner forbereder seg på sitt livs skitur, med snublebluss og våpen i bagasjen.

Eventyrlysten har ført de fire kvinnene i 20-årene sammen. Kombinert med i overkant vanlig interesse for friluftsliv har de bestemt seg for å gå Spitsbergen på langs, fra nord til sør. Skituren på 600 kilometer starter siste uka i mars.

Åslaug Hansegård fra Øystre Slidre har med seg venninnen Randi Ødegården fra Vang i Valdres, og Marie Alnes Brekkhus og Torunn Bugjerde. Nå trener de og forbereder seg på en måneds frivillig slit i streng kulde.

For to år siden gikk Hansegård og Ødegården Norge på langs på ski, en atskillig lenger tur.

En gammel drøm

– Dette er en gammel drøm som endelig skal bli virkelighet, medgår Åslaug Hansegård.

– Vi har alle fire studert friluftsliv på høgskole. Der var vi mye på tur. Men denne gangen har vi lyst til å være på tur lenge, og det stort sett isolert fra andre mennesker og i en helt spesiell natur, sier Hansegård.

De drar fra Longyearbyen 25. mars, og drar deretter til det nordligste punktet på Spitsbergen. Derfra regner de med å bruke en drøy måned på de 600 kilometerne til Sørkapp. Det innebærer dagsetapper på rundt to mil.

Unngår havisen

Om spenning og eventyrlyst er en sterk drivkraft, er de likevel ikke spesielt lystne på å møte isbjørn.

– Så vi forsøker å legge ruta inne på fastlandet, bort fra havisen. Isbjørnen holder helst til ved kysten, forteller Hansegård.

De pakker for sikkerhets skyld med seg både snublebluss for å hindre isbjørn i å ta seg helt fram til teltet, og skytevåpen.

– Det er i verste fall nødvendig, sier Hansegård. I tillegg har de med hund, som er opplært til å varsle dersom isbjørn nærmer seg.

Ekspedisjoner av denne typen i 20–30 minusgrader må planlegges nøye. En del av planleggingen er å kjøre ut et par depot.

Melder seg ut

En satellittelefon blir eneste mulighet til å kommunisere med omverdenen. Slik sett blir ekspedisjonen omtrent som en god, gammeldags langtur. De blir utmeldt fra de starter til de kommer fram, hvis ikke noe spesielt skulle skje.

– Det blir ingen oppdateringer på blogger eller Facebook, tror Hansegård. Men før ekspedisjonen starter, kan folk følge de fire på begge kanalene.

Opplevelser for livet

Selv om turen vil bli både slitsom og utfordrende for en venninnegjeng, vil de få opplevelser for livet.

Turen går i en helt spesiell natur, i streng kulde. Men så langt nord på kloden venter en del helt unike inntrykk, og et lys får er forunt å oppleve.

– Vi starter etter at sola er kommet tilbake. Før vi er i mål med ekspedisjonen, har vi midnattssol, sier Hansegård.