Rakfisk Grand Prix

KLAR IGJEN: Karianne Borchgrevink og Heidi Arnesen inviterer til rakfiskfestival 1.-3. november. FOTO: INGVAR SKATTEBU

KLAR IGJEN: Karianne Borchgrevink og Heidi Arnesen inviterer til rakfiskfestival 1.-3. november. FOTO: INGVAR SKATTEBU

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

I god, gammel Grand Prix-tradisjon skal folket kåre årets beste rakfisk gjennom en direkteoverført TV-avstemning på fire hotell.

DEL

Ideen er som tatt ut av Melodi Grand Prix. Fra rakfiskhotellet Quality Resort & Hotel Fagernes skal avstemningen styres av programleder, komikeren Lisa Tønne. Hun får på sin storskjerm direkte kontakt med de tre andre hotellene Gomobu på Vaset og Bergo Hotel og SAS-hotellet på Beitostølen.

Slik kan publikum på fire hotell med identiske smaksprøver og stemmesystem får være med på å kåre den beste rakfisken fra Valdres. Og det er fortsatt ledige plasser på flere av hotellene.

Ut med sushi

Det er mange nyheter på årets rakfiskfestival, som går på Fagernes 1.-3. november. En av dem er at arrangørene kaster ut sushi og tar i stedet inn innlandsfisken. Innlandsfiske er en voksende næring, og det skal synes i et eget telt på Skiferplassen i sentrum av Fagernes. Der kan du i år få smake alt fra raket villørret fra Hallingdal til grævfisk fra Lierne. Her kommer den kjente villmarkskokken Brith Bakken og frister med fiskesuppe, gjeddeburgere og fritert abbor.

Nord-Aurdal kommune har sagt ja til å være vertskap for det som kalles Smakens uke. Dette er et samarbeid mellom Landbruks- og matdepartementet og den franske ambassaden i Norge. Her blir barn og unge invitert til å smake mat fra lokale småskalaprodusenter.

Starter torsdag

Arrangørene har fått mange spørsmål om å gjøre festivalen større. Derfor har de dratt starten fram til torsdag, med arrangementetByfanten. Både for å imøtekomme kritiske spørsmål om eiendomsskatten og nysgjerrige etablerere eller tilflyttere, stiller lokale politikere opp og svarer på spørsmål i smaksprøveteltet på Skiferplassen. Dette er ment som et slags speakers Corner, der blant andre visesangeren Finn Kalvik er med på å sette stemningen.

Så fortsetter festivalen med full aktivitet i boder og telt i den såkalte Rakfiskløypa. Fredag kommer kveldens velkjente tjuvstart, i år med Vestlandsfanden og ABBA-bandet Björn Again. Det lokale jentebandet Katzenjammer står også på plakaten fredag kveld.

Lokal kvalitet

Lørdag er det satt opp et omfattende program på dagtid i Storteltet i Fagernes-parken. Her skal lokale artister og underholdere får vise seg fram. Mat og drikke sørger kokkelinja ved Valdres vidaregåande skule for. Her kommer også Telemark-gruppa Ni Liv.

Lørdag kveld kommer fjorårssuksessen Vassendgutane opp igjen. Den andre norske gruppa som kommer, er Dusty Cowshit. For popplate med hukommelse kan arrangørene lokke med Dr. Alban, som mange forbinder med hiten It's my life.

Glir lettere

– Jo, vi føler vel at vi er godt i rute, sier festivalgeneral Heidi Arnesen. Hun tror på minst like stor oppslutning som før, men sier at alle som vil til Valdres denne helga skal få plass. En rekke mobile betalingsterminaler og et velsmurt transportsystem skal få arrangementene til å gli lettere enn før.

Og hvis det går som hun håper skal Berit Ildjarnstad, som leder fagjuryen, få med seg TV2-kokken Wenche Andersen i juryen. En mulig superbonus er at Rakfiskfestivalen deretter får plass i God Morgen, Norge uka etter.

Artikkeltags