Minnesmerke over Knut Hauge

SLIDRESPRETTEN:Danselaget sang blant annet "Eg gjekk meg til mitt sumarleite" , som var laget av Knut Hauge, under avdukingsseremonien.

SLIDRESPRETTEN:Danselaget sang blant annet "Eg gjekk meg til mitt sumarleite" , som var laget av Knut Hauge, under avdukingsseremonien.

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

Forfatteren og bonden Knut Hauge fikk sitt minnesmerke under en høytidelig seremoni på Valdres folkemuseum søndag.

DEL

– Dette er en historisk dag, Ikke bare for oss som bor i Vestre Slidre, men for hele Valdres, sa Marit Anny Løken Tvenge da hun ønsket velkommen til avdukinga på Valdres folkemuseum.

Rikt forfatterskap

Knut Hauge ble født i Vestre Slidre i 1911 og døde i 1999. Ved siden av forfatterskapet, var han bonde og organisasjons menneske og var en periode leder av Norges ungdomslag. Han hadde et rikt forfatterskap. Mest kjent er sagaen om Ulfsætta. Denne historiske romanserien kom i åtte bind.

Flink rådgiver

Forfatteren Jul Haganæs holdt talen over vennen og kollegaen Knut Hauge under avduking sermonien.

– Jeg kjente Knut Hauge godt da han levde. Han var en som hadde tid til å lytte til, og gi råd til en som ville bli forfatter. Han gav meg mange råd. Jeg husker spesielt en gang vi var sammen på årsmøtet til Norges ungdomslag i Oslo. Den gangen delte vi rom, og det ble mange samtaler langt utover natta. Han inspirerte en ung forfatter, sa Jul Haganæs.

Sangdans

Langeleikspilleren Anne Eidsaa Hamre og hardingfelespilleren Jan Beitohaugen Granli spilte under sermonien, og danselaget Slidrespretten underholdt blant annet med sangdansen "Eg gjekk meg til mitt sumarleite" som Knut Hauge hadde laget.

Bysten av Knut Hauge har fått en fin plass utenfor skulestoga på Valdres folkemuseum. Bysten er laget av kunstnerparet Laila Olava Unhjem og Knut Olav Dokken fra Vestre Slidre.

En ære

– Det var en ære å få lage et slikt minnesmerke. Jeg traff han ikke selv i levende live, men jeg fikk mange fotografier jeg kunne jobbe etter. Familien og nære venner av Knut Hauge kom med gode innspill underveis. Det gleder meg når noen kommer bort og sier at de kjenner igjen Knut Hauge, sa Laila Olava Unhjem.

Artikkeltags