Landbruks- og matministeren tråkker ut på grisejordet i lave åpne sko. Hva gjør man ikke for å vise fram sine favorittbønder?

Når en delegasjon fra Landbruks- og matdepartementet besøker Valdres, er det nettopp nisjeprodusentene de har valgt å møte. Etter å ha besøkt Arne Brimis rike i Vågå, var neste stopp Valdres Gardsbryggeri, fjellgrisbøndene på stølen Breiset i Nord-Aurdal og en spekepølsemaker i Bagn. Kjernelandbruket i Valdres, som mjølkebønder og sauebruk, sto ikke på programmet.

Ute på de vide stølsjordene på Breiset i vestfjellet i Nord-Aurdal fikk Listhaug møte nettopp den typen landbruk hun vil ha mer av.

300 griser på fjellbeite

De oppe på stølsvidda har Knut Ødegaard og Ragnhild Mobæk Øygarden 300 griser på beite. Fjellgris fra Valdres er blitt en stor suksess for dem.

– Da jeg skjønte at de rødgrønne ikke ville bli valgt for en periode til, og at Frp ville komme i regjering, tenkte vi det var på tide å finne på noe nytt, forklarte Knut Ødegaard da Listhaug kom ut på stølsjordet hans. Innenfor gjerdene går grisene på beite hele sommeren. I oktober er de nede i bygda igjen. Poenget er at denne spesielle typen grisehold gir noen helt andre priser, både for bonden og for kjøperne. Kundene betaler opptil 360 kroner kiloen for juleribbe fra fjellgrisene på Breiset.

– Ikke for alle

Mens Listhaug roste bøndene for initiativet og kreativiteten, var Ødegaard likevel tindrende klar på at dette ikke er noe alle kan drive med.

– Vi gjør det fordi vi kan. Vi har arealene her oppe og har muligheten til å fôre opp et stort antall griser her, fortalte han.

Fjellgris fra Valdres blir kjøpt som smågris og fôres opp på fjellbeite med en tredel gras, en tredel poteter og en tredel svinefôr.

Drakk helnorsk øl

En annen typisk nisjeprodusent er Valdres gardsbryggeri, som har holdt det gående med en mindre årlig produksjon siden 1999. Der fikk Listhaug og følget hennes smak en unikt prøvebrygg av norsk malt og humle.

Ølbrygger Tor Einar Rogne bad henne vurdere en alkoholavgift som blir differensiert ut fra årlig produksjon. Så langt er det ifølge Rogne staten som har hatt det største utbyttet av Valdres Gardsbryggeri.