– Hvor mange av barna deres har egne hjemmesider, og hvor mange av dere har sett disse sidene? spurte politiførstebetjent OIa Ø. Hoel og lærer Ibe Hoel på et nettmøte med foreldre på Røros nylig.

– 40 prosent av foreldrene sa at ungene har egne hjemmesider, mens de unge selv svarte at 80 prosent har slike sider.

Dette forspranget mellom barn og foreldre akter politimannen på Hønefoss å gjøre noe med. Gjennom en serie foredrag ønsker han å bevisstgjøre foreldre på barnas nettbruk, og maner til å ta ansvar. I går var det valdrisenes tur, der FAU ved Nord-Aurdal ungdomsskole arrangerte temakveld om nettvett.

Rett inn på rommet

– Barn og unge tenker ikke over det, men de slipper andre direkte inn i hjemmet, kanskje også rett inn på gutte- eller jenterommet via pc-en, fortalte Hoel, og sier samtidig at det er de færreste foreldre klar over, også.

– Men det er et faktum at en hacker kan logge seg inn på maskinen via en bakvei, slå på kameraet ved pc-en og deretter følge med i alt som skjer i rommet. Han kan endatil være så utspekulert at han får slått av det røde lyset som skal indikere at kameraet er slått på. Dette er fullt mulig ved at en pc på flere måter kan slås på via en såkalt bakvei. Slike bakveier blir ofte etablert ved at maskinen brukes til nedlasting av musikk, sier Hoel.

Tror det ikke gjør noe

Den andre og mye mer vanlige måte å eksponere seg selv og andre på, er hjemmesidene. Det er helt vanlig at barn ned mot ti år har egne hjemmesider, og her ber han foreldrene være på vakt.

Hoel viste eksempler fra hjemmesider der barn blottlegger seg selv ved å fortelle om navn, alder, bosted, bilder, msn-adresser og annet. Dette gjelder barn langt ned i barneskolealder. Dette kan eksempelvis gi helt fremmede tilgang på msn-en hennes, ved at de ber om få bli "venner".

Høyere opp i tenårene er det blitt helt vanlig at ungdomsskoleelever utleverer seg selv og andre totalt via hjemmesidene sine. Ibe Hoel, som er lærer ved en ungdomsskole, sier at de som kjenner adressene kan følge ungdommene tett på nettet.

Hun anbefaler foreldre å gå inn på adresser som piczo.com og begynne å lete etter kjente navn.

– Tør du slå inn www.piczo.com og deretter fornavnet på datteren din og årstallet hun er født? Det kan ligge ubehagelige overraskelser der.

– Instister på at loggen skal stå i 14 dager. Hvis den blir slettet, betyr det at barna har sett noe de ikke vil at andre skal vite. La pc-en stå i et fellesrom. Be om å få vite hvem hver enkelt av msn-kontaktene er. Du blir ikke populær på det, men du vil vise barna at dere følger med, sier Hoel.

Han viser til blant andre Redd Barnas nettsider om nettvett, og sier at det er mange nyttige linker derfra.

Mer om saken