Olav Hermundstad, Ann Kristin Håseth og datteren Emilie Hermundstad fra Øvre Dalen i Vang kjørte i sommer klassikeren Route 66 i USA.

Turen på er på drøyt 4.500 km fra Chicago til Los Angeles. På veien krysser man ni stater og tre tidssoner.

Olav er yrkessjåfør og kjører buss i Valdres. Ann Kristin jobber i Øye barnehage. Emile begynner i 8. klasse ved ungdomsskolen i Vang. Ektefellene Olav og Ann Kristin har også to voksne barn.

Interessen for Amcar har ekteparet hatt i en årrekke.

-Vi kjøpte vår først Chevrolet i 1998. Den har vi enda, en Chevy van G30 som har vært turbilen vår i 16 år. Vi har også en Blazer som er meget god vinterbil.

Olav Hermundstad har vært medlem i Amcar Norge siden 1998.

– Å kjøre Route 66 har vært en drøm i mange år, forteller Olav.

– Dette overgår forventningene til de grader. Amerika er et land det er lett å kjøre bil i og lett å finne fram. Vi bruker GPS noe, men noen dager kjører vi etter kart og Route 66-bok. Reiselederne gir mange tips.

AMCAR Route 66-tur varer 3 uker. Det deltok over 70 voksne samt barn på årets tur i regi Hopalong Travel.

-Normalt er vi litt over 50 personer, men i år var det flere familier i tre generasjoner, forteller eier og driver Kjetil Sveistrup i Hopalong Travel.

– Mange kjører Mustang Cab eller SUV. De som har SUV, får også være med på noen grusvei- og gjengrodde strekninger. Normalt er det to personer i hver bil, men om det er flere i en familie så pleier de å kjøre sammen.

Hop A Long lager alle medlemsturene for AMCAR. Route 66-turen er en av de mest populære turene. På motorsykkel-fronten er route66usa.info ledende på Route66-turer med rundt 1000 nordmenn på Harley Davidson hvert år.

Turen startet i Chicago. Det var to netter i Chicago, med kjente Route 66- attraksjoner i byen, samt båttur både på Chicago River og på Lake Michigan. Ferden gikk sørvestover gjennom staten Illinois. Det var en rekke stopp underveis.

I St. Louis krysset de mektige Mississippi River. Her var det mulighet for hjuldampertur besøk oppe i den 192 meter høye buen som er et landemerke i byen.

I Missouri besøkte de de hulen der Jesse James gjemte seg for lovens lange arm. I Oklahoma traff reisefølget indianere. I Texas med vide, åpne sletter og prærie gikk ruta gjennom småbyer, blant longhorns, kveg og oljepumper.

Familien overnattet blant annet i Tucumcari, hvor vi traff dem. Dette er en av byene med klassiske neonskilt, og hvor kafeer og hoteller fremdeles er intakte.

En naturlig avstikker fra Route 66 var storslagne Grand Canyon. Ferden gikk videre til Wiliams, Ash Fork, Seligman og Kingman. Deretter var det ny avstikker til Las Vegas.

Turen ble avsluttet med tre dager i Los Angeles-regionen.

Familien fra Øvre Dalen forteller om en rekke høydepønker. Størst inntrykk gjorde gjestfriheten og høfligheten.

– Vi møter folk over alt som spør hvor vi er fra, sier Olav.

– De er interessert i Norge og nordmenn og har mange spørsmål om Norge. Folk på gata stopper og spør hvordan du har det og starter en samtale. Sånt har vi aldri opplevd før når vi har vært på tur hjemme eller i Europa for øvrig, sier en lettere forbløffet familiefar.

Han legger til at i flere småbyer har ordføreren kommet for å hilse på, enkelte steder er det også stelt i stand grillfest.

Turen gikk problemfritt.

-Vi ligger i hovedsak på gamle Route 66-hoteller og moteller som er meget fine og komfortable. Dette er en ferie som kan anbefales alle, både familier og godt voksne folk. Den er full av opplevelser og mye unik natur som vi ikke har i Norge, avslutter Olav Hermundstad.