Doktorgrad i dialekt

SPRÅKFORSKER I USA: Thea Strand tar doktorgrad i Valdres-dialekt ved universitetet i Arizona.FOTO: GEIR NORLING

SPRÅKFORSKER I USA: Thea Strand tar doktorgrad i Valdres-dialekt ved universitetet i Arizona.FOTO: GEIR NORLING

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

Thea Strand (27) skal ta doktorgrad i lingvistisk antropologi. Kort fortalt forsker hun på utvikling av språk, og hun valgte dialekten til faren sin da hun skulle drive feltarbeid.

DEL

- Jeg er selv vokst opp i Decorah i Iowa, USA. Moren min er norskamerikaner med røtter i Trøndelag. Sommeren 1971 dro hun på utveksling til Valdres. Hun synes det var så spennende at hun også dro året etter. Da traff hun faren min, som bodde på Strand. De bodde i Norge i tre år, før han ble med henne over til Decorah. Jeg ble født der, sier Thea Strand.

Hun har alltid hatt god kontakt med Valdres. Hun ble faktisk døpt i Strand kirke. Da hun var liten, dro familien over flere ganger. Hun snakket Valdres-dialekt med faren. Fra hun var ferdig på high school 17 år gammel, har hun tilbrakt sommerferiene i Valdres.

I ett år har hun drevet feltarbeid i Valdres. Hun har bodd i et hus som familien eier like ved garden der faren vokste opp. Hun har sett på språkutvikling, og funnet mange interesante utviklingstrekk.

- En av grunnene til at jeg valgte Valdres-dialekt, var at jeg kjente den fra før, og at Nitimen kåret den til norges mest populære dialekt. Det ser ut som folk fra Valdres er mer stolt av dialekten sin nå. Unge folk fra Valdres tar mer vare på dialekten sin enn foreldregenerasjonen gjorde for 20-30 år siden. Faktisk tar de opp ord og uttrykk som ikke har vært i bruk de siste årene sier hun.

- Om ett år er jeg professor, og materialet jeg forsker på har jeg hentet i midtre deler av Valdres, sier Thea Strand.

PDF-avisen

Artikkeltags