Ingvar Skattebu" /> Ingvar Skattebu" /> Gå til sidens hovedinnhold

Advarer mot Nøkleby-metoden

Artikkelen er over 13 år gammel

Mattilsynet advarer sterkt mot produksjonsmetodene som rakfiskentusiasten Terje Nøkleby presenterte i OA fredag. Farlig, mener seniorrådgiver Tor Wang.

Terje Nøkleby fortalte i en reportasje i OA i går om sitt forhold til rakfisk fra fjellet. Han beskrev sine nedleggingsmetoder, som han sier er basert på gamle tradisjoner. Men Mattilsynet slakter flere av Nøklebys påstander, og advarer mot å bruke slike metoder.

Flere av påstandene hans er direkte feil, og kan i verste fall føre til botulisme, som er en livsfarlig sykdom, sier seniorrådgiver Tor Wang i Mattilsynets distriktskontor i Valdres.

Risikabelt

Nøkleby kan selvsagt få lov til å produsere rakfisk til privat bruk på sin tradisjonsbaserte måte. Men muligheten for at dette gir et utrygt produkt, er absolutt til stede, sier Wang. Og han mener at Nøkleby tar konkret feil i flere av påstandene sine.

Wang reagerer også på at Nøkleby sier at Mattilsynet skal ha reagert på at han lar deler av blodranda ligge igjen i fisken.

For det første sier ikke vi at det ikke kan være blod i laken. Det handler i så fall om aroma, men ikke om noen antibiotisk virkning. Og blodranda er slett ikke blod, det er fiskens nyre, understreker Wang.

Ingen garanti

At Nøkleby er talsmann for gammeldags nedleggingsmetoder, mener Wang ikke har noe med trygghet å gjøre.

– I perioden 1977-2004 ble 30 personer rammet av botulisme som ble overført fra næringsmidler. De aller fleste tilfellene er knyttet opp mot privat produsert rakfisk. Vi regner med at botulisme har en dødelighet på 10 prosent, sier Wang.

Derfor er han lite glad for at media bringer videre de påstandene som Nøkleby kommer med.

Mer om saken