Valdres-saken er klar for Norges øverste domstol

SIKTET: Den siktede moren som er tiltalt etter at datteren døde av avmagring på vei til retten på Gjøvik i 2018.

SIKTET: Den siktede moren som er tiltalt etter at datteren døde av avmagring på vei til retten på Gjøvik i 2018. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Under tidligere behandlinger av Valdres-saken har partene hatt vanskelig for å finne sammenlignbare saker. Nå skal Norges øverste domstol gjøre sin vurdering.

DEL

Det er satt av to dager – torsdag og fredag denne uka – til Høyesteretts behandling.

Den tiltalte kvinnen ble i Eidsivating lagmannsrett dømt til fengsel i åtte måneder for grov mishandling av datteren. Hele dommen ble gjort betinget, slik at hun med det utfallet slipper å sone i fengsel. Hun ble i tillegg dømt til å betale 125.000 kroner i oppreisning til 13-åringens far.

Påtalemyndigheten mente moren fikk for lav straff i lagmannsretten og anket avgjørelsen til Høyesterett.

Skal vurdere tre punkter

I tillegg anket moren dommen for grov mishandling, samt at det er begjært ny behandling av erstatningskravet. Høyesterett skal dermed ta stilling både lovanvendelsen i skyldspørsmålet, eventuell straff og erstatning til etterlatte.

13 år gamle Angelica Heggelund ble funnet død i en hytte på Beitostølen i Valdres nyttårsaften 2015. Obduksjonen viste at hun døde av avmagring, eventuelt i kombinasjon med nedkjøling.

Dommen i lagmannsretten kom i februar. Moren ble da frifunnet for å ha satt datteren i hjelpeløs tilstand, men dømt for grov mishandling. Straffen i lagmannsretten var imidlertid langt mildere enn i Valdres tingrett, hvor hun ble dømt til tre års fengsel.

– Ingen tilsvarende saker

Advokat Ann-Turid Bugge, den ene av kvinnens to forsvarere, påpekte i prosedyren i lagmannsretten at hun ikke kjenner til tilsvarende saker i Norge, kanskje ei heller i Europa eller verden.

– Det finnes ingen tilsvarende saker mot foreldre med barn som har dødd av anoreksi, sa Bugge.

– Dette skjer altså i en sak hvor en mor hvert sekund, hvert minutt, hver time, hver dag, hver måned, hvert år siden Angelica fikk anoreksi, har tenkt på barnets beste. Det er hun som har tatt kontakt med skoler. Det er hun som har tatt kontakt med helsetjenester gang på gang for å få hjelp, fortsatte forsvareren.

– Er denne saken unik? Ja, på mange måter er den det, sa aktor, førstestatsadvokat Arne Ingvald Dymbe, i sin prosedyre.

– Hensyn til barns rettssikkerhet

Aktor mener lagmannsretten har tillagt de formildende omstendighetene for stor vekt.

– Vi mener videre at det foreligger allmennpreventive hensyn til barns rettssikkerhet som ikke er blitt drøftet i lagmannsrettens dom. Videre er vår oppfatning at det ikke er grunnlag for å gi betinget straff for en overtredelse av en slik alvorlig karakter, sa han til Budstikka da saken ble anket.

Riksadvokaten har mottatt rundt 100 henvendelser fra privatpersoner som ønsket at påtalemyndigheten skulle trekke anken over straffeutmålingen i Valdres-saken. Oppfordringene framstår som en kampanje, skrev Dagbladet i mars i år.

Kommunikasjonsrådgiver Mie Skarpaas hos Riksadvokaten uttalte da at skredet av brev og eposter ikke ville påvirke prosessen.

Fakta om Valdres-saken

* Angelica Heggelund (13) ble funnet død på en hytte på Beitostølen i Valdres nyttårsaften 2015. Obduksjonen viste at hun døde av avmagring – eventuelt i kombinasjon med nedkjøling.

* Jentas 47 år gamle mor ble tiltalt for grov mishandling.

* 15. mai 2018 ble kvinnen dømt til tre års fengsel i Valdres tingrett. Dommen ble anket. Tirsdag 15. januar kommer saken opp for Eidsivating lagmannsrett på Hamar. Det er satt av tre uker til behandlingen.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken