Gå til sidens hovedinnhold

Vaksinen blir gratis, frivillig og de som skal vaksineres vil få beskjed, slik at man ikke behøver kontakte fastlegen

oa mener

Statsminister Erna Solberg bekreftet torsdag at de aller første dosene av koronavaksine kan komme til landet på selveste julaften. Det blir i så fall årets beste julegave til oss alle. Går alt etter planen starter vaksinasjonen både i Norge og Europa for øvrig fra og med 27. desember.

Det eneste som kan velte denne planen er at EU-kommisjonen mot formodning ikke skulle godkjenne Pfizer-vaksinen, som vant kappløpet om å utvikle dråpene vi håper så veldig vil bringe verden tilbake til en slags normalitet.

Første forsendelse vil inneholde snaut 10.000 doser. Deretter anslås det at Norge alene vil få leveranser på 30.000 til 40.000 vaksinedoser i uka ut over nyåret. Eldre og sykehjemspasienter står fremst i køen når vaksineringen starter i Norge. Dernest kommer kjente risikogrupper og helsepersonell. Vaksinen blir gratis, frivillig og de som skal vaksineres vil få beskjed, slik at man ikke behøver kontakte fastlegen.

Fredag skal alle kommunene ha planer klare for hvordan vaksineringen rent praktisk skal foregå. Det er en logistisk utfordring å sørge for at det å få satt vaksinen i seg selv ikke innebærer økt risiko for de mest utsatte blant oss. Dette blir et kjempeløft for kommunehelsetjenesten, men den må de klare.

Alle vi andre må også gjøre en jobb. Det er vårt ansvar å ikke køle det til nå i jula, slik at vi får en ny smittebølge samtidig med vaksineringen.

Vi er forhåpentlig nå på oppløpssida, men det er for tidlig å slappe av. Antakelig må vi regne med å holde smitteverntiltakene fremst i pannebrasken i alle fall fram til påske. Statsministeren tror kanskje også det er for tidlig å tro at sommeren 2021 blir som pre-korona.

Men om vi klarer å unngå en ny smittebølge etter julefeiringen, håper myndighetene å kunne lette på noen tiltak. Særlig kan dette gjelde for studenter, ved at universiteter og høgskoler kan gjenåpne for fysisk undervisning igjen.

Det er et godt mål for julens smitteverndugnad; å gi noe tilbake til de unge som har sittet alene på hyblene sine og ofret svært mye i det forunderlige året som snart har gått.

Kommentarer til denne saken