Derfor bommer Yr.no på Innlandsværet

Arkivfoto av regn og uvær i
Gjøvik.

Arkivfoto av regn og uvær i Gjøvik. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

Ifølge langtidsvarselet på værvarslingssiden Yr.no skulle det mest sannsynlig ikke bli regn denne uken, men selv samme mandag som uka varselet gjaldt for, pøste det likevel løs i Gjøvik-regionen.

Det er nok ikke siste gangen værvarsling-nettstedet bommer på predikeringene heller – men hvorfor bommer de egentlig?

Yr.no har nylig intervjuet seg selv, og kommer med fornuftige forklaringer på hvorfor de bommer.

Små byger er synderne

Ifølge Morten Andreas Ødegaard Køltzow, som jobber med datamodeller på Yr, så er det hovedsakelig fordi at datamodellene ikke klarer å fange opp de minste regnbygene.

– Disse regnbygene har så liten utstrekning og er så kortlevde at de er fryktelig vanskelig å plassere på riktig sted til riktig tid. Vi kan ikke vite om ettermiddagsbyger kommer til Oslo eller Drammen, men at de kommer til det området, sier Ødegaard Køltzow til Yr.no.

Større værsystem blir derimot plukket opp av datamaskinene sine modeller, ifølge Yr.no

Typisk for innlandet

Ifølge statsmeterolog Terje Alsvik Walløe som nettstedet har snakket med, så har det lett for å danne seg slike små regnbyger i innlandet.

– Nå har vi ustabile luftmasser som dekker Østlandet og Telemark, som gjør at det lett danner seg regnbyer. Typisk sett er disse bygene mest aktive om ettermiddagen når sola har varma litt, sier han til Yr.no.

Ifølge statsmeteorologen så varmer sola opp bakken slik at lufta som ligger nærmest jorda blir varmet opp. Deretter stiger den varme lufta til værs, og blander seg med kaldere luftmasser høyere opp i atmosfæren.

Da oppstår det kondens, som blir til regnskyer, potensielt kraftig tordenvær.

– Det er et typisk sommerfenomen i innlandet, sier statsmeteorologen, som legger til at kysten får mindre av disse bygene fordi havet ikke blir like lett varmet opp som landjorda.

Meldt varmt vær

Fram til 15. juli melder Yr.no om varmt vær i Gjøvik og omegn, med temperaturer på mellom 18-21 grader og lett eller delvis skyet. Prediksjonene er riktignok noe usikre, på det jevne ut perioden.

De eneste dagene som skiller seg ut i langtidsvarselet fram mot 15. juli i Gjøvik, er mandag 11. juli og påfølgende tirsdag. Da er det meldt henholdsvis 2,5 og 2,2 mm nedbør, men predikeringen er usikker.   

Artikkeltags