– Det blir trolig "bare" ekstrem flomfare her jeg er

VIND OG REGN: Selv om de sterkeste orkankastene ser ut til å utebli, forteller Monika Swigon (23) fra Gran om tidvis sterk vind og regn.

VIND OG REGN: Selv om de sterkeste orkankastene ser ut til å utebli, forteller Monika Swigon (23) fra Gran om tidvis sterk vind og regn.

Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

(Hadeland) I løpet av det siste døgnet har Monika Swigon (23) sendt flere oppdateringer hjem til Norge og Gran.

– Føler med Haiti

Hun befinner seg på Jamaica som de siste dagene har vært i orkanberedskap, men ifølge rapportene har øya sluppet unna det verste uværet.

– Den lille dreiningen gjør at det for det meste blir "bare" ekstrem flomfare her, og ikke nødvendigvis tak og trær flygende i lufta. Ikke helt farefritt ennå, men heldigvis ikke vindkast i orkankategori 4-5, likevel (mest sannsynlig). Folk der hjemme har krysset fingrene hardt nok for meg , skrev hun i en melding til Hadeland natt til tirsdag norsk tid.

Hun er imidlertid raskt ute med å uttrykke sympati for Haiti.

Orkanen "Matthew" har ifølge National Hurricane Center nådd øyrepublikken som ifølge VG fortsatt strever med dårlige veier og svak infrastruktur etter det voldsomme jordskjelvet i 2010.

Folk reagerer forskjellig

Swigon forteller videre om søvnløse netter og en vertsfamilie som barrikaderte vinduer og forberedte seg på andre måter da det ennå så ut til at orkanen ville treffe Jamaica.

– Det sendes jevnlige oppdateringer om stormen på tv, med tips til hvordan man skal forberede seg. Situasjonen oppleves ulikt avhengig av hvem man snakker med. Noen tar det ganske lett, andre er ganske bekymret. Men familien min virker rolig (kanskje de prøver å roe meg?), så jeg føler meg relativt trygg her jeg bor nå. Vi bor i fjellområdet sentralt på øya. Familien sier at de har opplevd to-tre orkaner av tilsvarende styrke i dette huset før, og at taket har holdt de gangene, så de satser på at det går bra nå også, skrev hun mandag.

I sin siste oppdatering natt til tirsdag, rundt klokken halv fire norsk tid, skrev 23-åringen at det fremdeles er sterk vind i området.

– Men den er ikke like destruktiv her som først antatt. Orkanen har vært utrolig irrasjonell og vanskelig å forstå for meteorologene, så det er usikkert hvordan den vil oppføre seg i nærmeste framtid.

Artikkeltags