Gå til sidens hovedinnhold

Utmarksbeite

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Hvor farlig er det egentlig når du spaserer i utmark for deg selv. Og plutselig dukker det opp noe kjøttfe. Vi kan med allemannsretten i lomma slå opp telt hvor vi vil. Jeg har blitt angrepet av en flokk med Herford. Hvem, om jeg får spørre rettsstaten, tar ansvar for handlingene som utføres? Av dyr som eies, i utmark?

Jeg har kjørt på en sau som sprang i veien. Min forsikring måtte dekke det. Og jeg egenandel. Bonden var uansvarlig. Skaden sauen påførte min bil var ok. Men om det hadde skjedd noe mer? Hadde bonden ansvaret da, om jeg mistet livet på grunn av en frontkollisjon? Dyremishandling? 80.000 sau og lam blir drept uten at rovdyr er involvert. Overproduksjon av utmarksbeitekjøtt er et faktum. Det sies at vi trenger utmarksbeite i klimaperspektiv. Slik at fjellet ikke gror igjen. For en romantisk tanke. Vi skal bore etter olje og beite utmarka? Hvorfor? Slutt med leting etter olje og gass! Slutt med gammeldags utmarksforvaltning. 2022 kommer. Oljeprisen bestemmes i Saudi-Arabia. Utmarka klarer seg helt fint. Med sau i noen områder, og ulv i andre.

Vi trenger å omstille oss. Fra gamle tanker om hytter, olje, bygningsvern, ski, fenalår, båter og annet tull. Selv torsken, elgen og reinsdyret kommer ikke til å være det samme. Vi må bruke hverandre til å lage verdier. VERDIER. Penger er bare et redskap. Og da trenger vi menneskelig mangfold!

Kommentarer til denne saken