Ikke for bitter og ikke alt for snill. Altså ikke av de helt lyse, men heller ikke av de tøffeste IPA-ene. Slik kommer en fram til den perfekte ølen som kan passe til en god akevitt.

– Det er nok ikke et spørsmål vi får så ofte, sier Frank Olsen på ølbutikken Gulating på CC på Gjøvik.

Ja, og av dem som altså er i det sjiktet som beskrives trekkes det fram pale ale som et godt alternativ. Eller noe sitrusspreget, slik som Nøisom, eller en Haand Wit, noe lys hveteøl.

ØL, ØL OG MER ØL: Lene Strandengen og Frank Olsen på Gulating på Gjøvik tipser om øl til akevitt.
ØL, ØL OG MER ØL: Lene Strandengen og Frank Olsen på Gulating på Gjøvik tipser om øl til akevitt.(FOTO: )

– Det er viktig at smakene ikke overdøver hverandre, sier Lene Strandengen på Gulating.

Om du liker de mer modne smakene trekkes det fram den engelske alen Bombardier, bayeren Kraken fra Frøya og Slogen, en brown ale fra Trollbryggeriet.

– De kan passe godt til en vellagret akevitt, men er Olsen.

Til mat

Gulating har hatt et godt år atter at de åpnet før jul i fjor. Den populære ølbutikken har mange faste kunder og gir også råd til nybegynnere som skal ha det perfekte ølet til enhver anledning. Når så de ansatte skal anbefale øl til akevitt er det mer maten som akevitten skal drikkes til de forholder seg til.

– Ja, det får vi ofte spørsmål om. Øl til ulike typer mat, og det er lettere å svare på det om vi ser på maten du skal spise mens du drikker din akevitt, sier Olsen.

FAVORITTEN: Frank Olsen trekker gjerne fra den engelske alen Bombardier - til det meste.
FAVORITTEN: Frank Olsen trekker gjerne fra den engelske alen Bombardier - til det meste.

Han vil likevel understreke at alle anbefalinger må tas litt forsiktig imot. Det er klart du skal høre på folk som kan sitt fag, men i bunn og grunn er det smaken og preferansene til den som drikker som betyr aller mest.

– Noen liker IPA og kan drikke det til hva som helst, andre vil aldri drikke det. Det viktigste er at du liker det du drikker, sier Olsen.

Egen øl

Men la oss likevel gi noen tips innen typiske øl til typiske matretter du også vil kombinere med akevitt.

Rakfisk for eksempel. Her bør jo rakefiskprodusentens Wangenstens eget rakøl nevnes. Videre trekker Olsen fram Skahaug fra 7null4 i Follebu.

– Saison-ølslagene passer godt til rakfisk, sier Strandengen.

Noen vil også fortrekke litt mørkere øl.

– Det finnes ingen fasit, understreker Olsen.

Til den tradisjonelle julematen her i Innlandet, slik som tunge kjøttretter à la ribbe og steik er det ikke overraskende juleøl som anbefales. De har ikke kommet på markedet helt ennå. Men i disse dager er det nok fårikål som står på manges menyer. Med akevitt selvsagt og da vil både Olsen og Strandengen anbefale en lys lett pale ale med litt bitterhet for å rense munnen for fett. De trekker fram Gjøvikenseren, som de har fått Hadeland bryggeri til å lage til butikken.

– Den har blitt godt mottatt og selger bra, sier Olsen.

Søtsakene

Nå vet ikke vi om det er en akevitt som passer godt til dessertene i juletiden. Men tør vi tippe på at Gammel Oplands Edel Portvin og/eller Madeira er i dette sjiktet.

Når det gjelder øl til mat er ikke Olsen i tvil. Han blir nærmest ekstatisk når han løper inn i hyllene og drar fram de belgiske fruktøltypene, Kriek Max og Liefmans fruitesse.

– Det er kjempegodt, sier Olsen.

Olsen strener videre og dykker ned i andre søte fristelser for ganen.

– Sjokolade. Til sjokolade passer det med stout, sier han på utpust, til tross for at sjokolade er litt utenfor tema – akkurat i dag.