– Vi har vel ventet på dette en stund. Det så ok ut for et par uker siden, men i går kom beskjeden om tometersrelegen og skjenkestopp. Vi deppa da vi hørte det. Men i dag er vi på'n igjen og skal gjøre så godt vi kan for at mange for det all right her i påsken.

Dette sier Pål Andvord i Beitostølen Barcraft. De driver mange spise- og serveringssteder og hadde bunkret opp med mat og drikkevarer for en jevn strøm av påsketurister.

Slik blir det ikke.

– Vi skal holde åpent for å serve de mange faste hyttegjestene og andre som har støttet oss i år, sier Andvord. Faktisk er situasjonen slik at innkjøpte råvarer til spisestedene nesten tvinger dem til å gi et tilbud. Heldigvis har bryggeriene latt oss på kansellere og levere tilbake alkoholvarer, sier Andvord.

Taper tre millioner

Han anslår at selskapet hans vil tape nærmere tre millioner kroner i omsetning i påsken. Dette er penger de ikke klarer å hente inn igjen seinere, om restriksjonene lettes på. Påsken er og blir den største og viktigste uka i året. I fjor var alt stengt. I år går de på under halv maskin.

– For oss handler det også om å klare å la de ansatte beholde jobbene sine. Samtidig må vi se på bemanningen gjennom påsken, slik at det ikke blir for mange ansatte på samme sted, sier Andvord.

– I bunn og grunn er hele situasjonen bare trist og leit.

Vokter heiskøen

For Atle Hovi og Beitostølen Resort gir tometersregelen hodebry i skiheisene. Spesielt OlaXpressen med seks innganger må det store omorganiseringer til.

– Men vi finner løsninger, vi skal få det til, lover han.

En av flere løsninger er at de bare bruker inngangene 1 og 6, slik at alle blir fysisk tvunget til å stå langt fra hverandre. Framme ved heisstolene må det flettes under tilsyn av egne vakter. I selve heisen blir det samme løsning med de ytre setene som kan brukes.

– Tre billettluker blir til to, ved at den midterste stenger. Det frigjør en ansatt, som kan holde vakt i området, sier Hovi.

Skipatruljen skal ha base ved starten av OlaXpressen, den mest populære heisen. Da fungerer også de som vakter i dette området. Også i de andre heisene er det funnet liknende løsninger for å ivareta tometersregelen.

På Radisson-hotellet var antallet gjester i utgangspunktet redusert fra 300 til 150. Nå har en del av de 150 avbestilt. Dermed sto hotellet onsdag ettermiddag igjen med 107 gjester.

– Men inntil videre skal vi prøve å holde åpent. Vi har tross alt 107 som skal bo her. Det krever en del tiltak, spesielt in spisesalen. Men vi får til dette også, sier Hovi.

God plass på Spåtind

– Vi har full forståelse for at regjeringen nå trykker på den røde knappen, og vi omstiller oss etter det. Vi er velsignet med store fellesarealer, og vi vil servere middag i to bordsettinger, slik at to-meters regelen enkelt blir overholdt, sier Mari Mo Didriksen, daglig leder ved Spåtind Fjellstue.

– Vi serverer all mat ved bordet, og alle ansatte bruker munnbind. Lunsjserveringen vil fra nå av foregå i den store spisesalen, og ikke i lobbycafeen som vi har brukt tidligere. Der er det god plass. I tillegg til å servere vår populære 3-retters meny vil vi utarbeide en take away-meny til hyttenaboer og våre leilighetseiere. De er hyppige middagsgjester hos oss, og vi vil selvsagt ivareta dem og gi dem et godt tilbud, sier hun

Vi har gjennom hele året hatt flere håndspritstasjoner på fjellstua, og vi deler ut engangsservietter med antibac ved måltidene. I tillegg deler vi ut gratis munnbind til alle gjester som vil ha. Bassenget er dessverre stengt, men treningsrom og utendørs sauna kan bookes, men selvsagt med én familie om gangen. Vi serverer selvfølgelig ikke alkohol, men vi har en bartender som kan lage de herligste alkoholfrie drinker. Vi må gjøre det beste ut av det, og håper på en fin og rolig påske. Skiløypene er fortsatt fantastiske, sola varmer og skibakken er klar, lokker hun.